fbpx

Augusta Dragic (Fundația Superbet): Cred că ar trebui să urmăm exemplul țărilor care au introdus șahul în școala primară ca materie obligatorie, nu doar opțională

Augusta Dragic, președintele Fundației Superbet, explică, într-un interviu acordat Educație Privată, de ce organizația pe care o conduce a ales să sprijine șahul din România și să se implice în organizarea turneului Grand Chess Tour, desfășurat la București în luna mai.

Cum a devenit domeniul educației o prioritate pentru Fundația Superbet?

 

Încă de la înființare, Fundația Superbet și-a propus să contribuie la educarea și sprijinirea tinerilor prin demararea și susținerea unor proiecte cu impact, în diverse sfere de interes. Ne adresăm pe de o parte tinerilor talentați, pentru care am inițiat programe de burse sau pentru care finanțăm activitatea unor organizații dedicate susținerii talentelor, cum este de exemplu programul Go Scholarship, dedicat tinerilor sportivi care deja au dovedit rezultate remarcabile. În același timp, ne adresăm copiilor și tinerilor în general, prin programe ce se doresc de masă, cum este proiectul de dezvoltare a șahului în școli. 

 

Promovăm educația, performanța, valorile culturale și morale, susținând realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale) care contribuie la informare corectă și la dezvoltarea unor abilități în rândul tinerei generații. Considerăm educația extrem de importantă în dezvoltarea tinerilor și credem cu tărie că forța unui popor se bazează pe investiția în educație. 

 

Prin intermediul proiectelor pe care le derulează, atât pe plan local, cât și în celelalte țări unde Grupul Superbet își desfășoară activitatea (Anglia, Belgia, Polonia, Croația, Serbia), Fundația Superbet va sprijini în continuare, educația, performanța și valorile care contribuie la dezvoltarea societății.

 

De ce ați ales șahul pentru a-i oferi susținere, prin intermediul parteneriatului strategic cu Federația?

 

Cred că șahul ne-a ales pe noi; mai ales pe Sacha, soul meu, care este șahist. Șahul l-a ajutat și îl ajută în continuare în strategia de dezvoltare a Grupului Superbet. Așa că era firesc ca prin Fundația Superbet să vrem să ne întoarcem către șah.

 

Din 2019, Fundația Superbet este, așadar, partener strategic al Federației Române de Șah (FRȘAH) și din 2022 este și partener strategic al Grand Chess Tour. Avem convingerea că șahul este o șansă importantă în evoluția noii generații. Faptul că avem sportivi care excelează la acest capitol în România, care ne reprezintă la cel mai înalt nivel – iată, Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, joacă de la egal la egal cu marii maeștri internaționali – ne responsabilizează în susținerea activităților dedicate șahului, precum și a tinerelor talente, pasionate de acest sport al minții. Acest sport are nevoie de sprijin și de implicare din partea noastră, a mediului privat, precum și a autorităților din România – din punct de vedere financiar, legislativ și al promovării. 

 

Susțineți ideea de introducere a șahului ca materie opțională în școli?

 

Desigur, sprijinim această inițiativă, împreună cu Federația Română de Șah. Cred însă că ar trebui să urmăm exemplul țărilor care au introdus șahul în școala primară ca materie obligatorie, nu doar opțională.

 

Scopul nostru este de a apropia de acest sport cât mai mulți copii – nu neapărat în sensul de performanță în șah –, ci pentru a-i ajuta în dezvoltarea în plan social și școlar. Prin șah copiii pot face salturi importante din punct de vedere educațional. Faptul că avem modele de succes în acest sens, în România și în lume, ne demonstrează că acest sport este o șansă importantă pentru ca noua generație să-și scrie povestea de succes. 

 

Ce înseamnă Grand Chess Tour pentru comunitatea de șah din România? 

 

Grand Chess Tour (GCT) a reprezentat pentru noi, încă de la desfășurarea primei ediții în România, în 2019, o șansă extraordinară de a-i aduce, pe scena de la București, pe cei mai mari șahiști ai lumii și de a promova acest sport strategic în rândul tinerilor pasionați de sah din țara noastră. Aflată, astăzi, la cea de-a treia ediție, popularitatea competiției în rândul șahistilor din România a crescut gradual, lucru care ne bucură foarte mult, la fel de mult cum ne bucură și interesul stârnit pasionaților de șah. 

 

Ne-am propus ca, prin această competiție cu renume, să îi convingem pe tineri să considere șahul o opțiune în dezvoltarea lor, atât personală, cât și profesională, și mai ales, să îi convingem pe părinți să își îndrume copiii spre șah.

 

În prezentarea Fundației, vorbiți despre impactul pe care sportul îl poate avea asupra dezvoltării minții celor tineri. Care sunt principalele coordonate ale acestui impact?

 

Considerăm sportul și sahul în special, un element extrem de important, în special în evoluția tinerilor, care trec prin diverse procese de transformare (creștere, pubertate, maturitate, identificarea nevoilor și descoperirea personalității, a idealurilor, a planurilor de carieră etc.). 

 

Dincolo de beneficiile clare ce vizează sănătatea acestora, sportul dă șansa noii generații să se descopere, să-și dezvolte noi abilități, să socializeze și să-și facă prieteni cu pasiuni asemănătoare. Din aceste motive, Fundația Superbet sprijină numeroase acțiuni sportive și crede în impactul lor asupra societății din România. 

 

Sprijinim proiecte sportive din cele mai variante, mai ales în sporturi de nișă, care nu au vizibilitate, deci care ajung mai greu la finanțare; ultimul proiect de acest gen este sprijinirea desfășurării Fazei Naționale a Olimpiadei de Oină – fete, în perioada 12-15 mai 2022, la Dej.

 

Bineînțeles că șahul este sportul nostru preferat. Impactul lui este cel mai evident asupra dezvoltării minții celor tineri. Așadar, după ce am adus Grand Chess Tour în România, Fundația Superbet dezvoltă, începând de acest an, un proiect nou, menit să popularizeze șahul în grădinițe și în școli. Din ianuarie 2022, Fundația a demarat proiectul-pilot “Șahul – de la învățarea în clasă, la povești de spus acasă – The Gambit”, implementat în câteva școli în parteneriat cu Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională. Proiectul aduce în România metodologia dezvoltată de Fundația Garry Kasparov și condensată într-un kit de trei manuale.

Realizat cu aportul unor mari maeștri de șah și educatori profesioniști, coordonați de către președintele Fundației Kasparov, Michael Khodarkovsky, kit-ul a devenit deja un instrument de învățare în peste 3.500 de școli din SUA și în alte mii din mai multe țări ale lumii.

 

Fundația Superbet a decis să importe în sistemul educațional românesc metodologia implementată cu succes în SUA, iar primul pas a fost traducerea în limba română a celor 3 volume “Predarea șahului” (“Teaching Chess”), care formează kitul educațional al Fundației Kasparov. 

 

Ce alte domenii ale educației sunt în atenția fundației?

 

Per ansamblu, Fundația Superbet sprijină performanța și valorile care contribuie la dezvoltarea societății. Susținem și derulăm diverse acțiuni sportive, culturale, din domeniul sănătății, al științei și tehnologiei, cu impact asupra comunității din România. Printre proiectele notabile în care suntem implicați sunt: Climb Again – proiect dedicat tinerilor sportivi cu deficiente de vedere, dar care își depășesc limitele și au ajuns chiar pe Mont Blanc, Go Scholarship – proiect dedicat tinerilor sportivi de performanta, Imunis – proiect dedicat sustinerii prin educare si sport a invingatorilor in lupta cu cancerul, ori susținerea revistelor „Matricea Româneasca”, „Dilema Veche”, „Știință&Tehnică”, „New Money”. 

 

Vă preocupă și ideea de a facilita modificări structurale în învățământ, de exemplu susținând reconfigurări ale programei sau alte proiecte?

 

Susținem orice reconfigurare a programei școlare, care aduce un beneficiu elevilor din România. În același mod în care sprijinim demersul Federației Române de Șah de a face din șah o materie opțională care se studiază efectiv, nu e doar „teoretic posibilă” în școlile din țară, la fel putem susține și alte proiecte educaționale de anvergură, menite să aducă o schimbare învățământului autohton și să transforme procesul educațional într-unul atractiv, modern și prietenos, pentru elevi și profesori, deopotrivă. 

 

Primul pas este acest proiect pilot, “Șahul – de la învățarea în clasă, la povești de spus acasă – ’The Gambit”, în parteneriat cu Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională prin care încercăm să introducem șahul ca metodologie de predare și pentru alte materii, metodologie implementată cu succes în SUA și în alte țări unde Fundația Kasparov este activă.

 

Care sunt categoriile de elevi/profesori cărora li se adresează acțiunile și proiectele fundației?

 

Prin intermediul proiectelor noastre, ne adresăm atât elevilor și profesorilor din ciclul primar – proiectul de învățare a șahului pe baza metodologiei Fundației Kasparov, ne adresăm și celor din ciclul gimnazial – prin finanțarea proiectelor desfășurate de Federatia Româna de Șah, cât și celor din ciclul liceal – de exemplu prin susținerea financiară a proiectului GO Scholarship sau Climb Again.

 

Acțiunile Fundației vizează noua generație, interesată de evoluție, de sport; vizează publicul tânăr, aflat într-o continuă învățare, într-un constant proces de șlefuire și educare.

 

###

 

Despre Fundația Superbet

 

Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Fundația promovează educația, performanța, valorile morale si culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități. Din 2019, este și partener strategic al Federației Române de Șah. Alte proiecte notabile sunt dedicate sănătății (#pariempebine, “Race for Cure”), culturii și educației prin susținerea revistelor „Matricea Romaneasca”, “Dilema Veche”, a revistei „Știință & Tehnică” sau a publicației bilunare de business „New Money”. 

 

Începând cu ediția din 2022, Fundația Superbet devine partener strategic al turneului Grand Chess Tour, fondat de cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor, multiplu campion mondial, Garry Kasparov, împreună cu miliardarul american Rex Sinquefield, supranumit și “mogulul șahului”. Aceasta este cea mai onorantă colaborare internațională a Fundației. Anul acesta, Fundația Superbet va organiza două din cele cinci etape ale acestui turneu mondial: cea de la București (3-15 mai 2022) și cea de la Varșovia (17-24 mai 2022).

Articolul susținut de Fundația Superbet

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.