fbpx

Argumentul final care a convins o fetiță din SUA să se vaccineze: Povestea valului patru din România

Dr. Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, a relatat cum a convins, în cele din urmă, o fetiță de 13 ani să se vaccineze: argumentul final a fost valul patru al pandemiei din România.

Apetrei menționează că fetița era reticentă în bună parte din cauza informațiilor false din mass-media și de pe Facebook, pe care le preluase de la mama sa. La momentul întâlnirii dintre profesor și fată, mama acesteia era internată în spital și intubată din cauza Covid-10.

Povestea spusă de profesorul Cristian Apetrei:

ORA DE PSIHOLOGIE. FRICA DE VACCINARE
Astazi ne-am Modernizat. Am facut boosterul. Stiu. Trebuia sa-l facem mai repede. Boosterul Moderna a fost aprobat mai tarziu, asa ca nu s-a putut. In State nu s-a trecut imediat la booster pentru tot poporul. Si, in fine, am amanat cateva saptamani pentru ca am avut weekenduri incarcate (placut si neplacut) si ne-am gandit ca daca ne baga boosterul sub masa le ratam. In fine. O spun cu toata raspunderea: n-am avut nici o retinere la booster pe motiv ca nu avem suficiente informatii stiintifico-fantastice, ca domnul Ministru al Sanatatii, si nici datorita ezitarilor vaccinale ca domnul Primar General. Dar azi s-a putut, si se vede ca asa a fost sa fie pentru ca am o poveste hiper-importanta de povestit.

Am mers la walk-in-ul Pitt-ului (Pitt inseamna University of Pittsburgh). In momentul de fata, sustinut de studentii nostri si doua farmaciste de la Farmacia Universitatii. De ce va scriu: pentru ca am avut ocazia sa le cunosc azi pe mandoua. Am avut numarul 3604, iar Ivona 3606. Numarul 3605 l-a primit o fetita (Sam) in varsta de 13 ani. A luat loc la mese intre noi doi, asa ca i-am putut auzi povestea. Venise cu tatal ei (trei doze Pfizer) ca sa faca prima doza. Era ultima din clasa ei care urma sa se vaccineze. Pana azi, mai fusese de trei ori la farmacii. Voia sa se vaccineze, dar ii era frica. De fiecare data a plecat acasa fara vaccin.
Avea o lista de intrebari scrise marunt pe o pagina. Unele dintre ele, cat de cat rezonabile, altele venite direct din vizuina iepurelui de pe Facebook. Era jenata, si-a cerut scuze si le-a spus celor de la ghiseu ca a primit toate aceste informatii in cursul ultimului an de la mama ei, antivaccinista convinsa. In momentul acela, Joseph, fostul meu student de anul trecut, a plecat sa caute farmacista.

Primul lucru pe care Samantha l-a spus farmacistei a fost ca va trebui sa fie convinsa pe deplin ca sa faca vaccinul si ca, dupa toate incercarile dinainte, nu crede ca farmacista va avea suficiente argumente pentru ca s-o convinga. Farmacista a intrebat-o ce varsta are, Sam i-a spus ca are 13 ani, iar farmacista i-a spus ca ii da cel mai puternic argument, anume ca are si ea o fetita de 13 ani, pentru care mama ei nu numai ca si-a dat acordul spre vaccinare, dar a fost cea care i-a administrat vaccinul in prima zi in care acest lucru a fost permis. Din pacate, acest argument nu a convins-o pe Sam. Care a inceput sa puna intrebarile din lista.
-Miocardita: mult mai putin frecventa si mai putin severa decat miocarditele asociate infectiei SARS-CoV-2
-Utilitatea vaccinului la copii, care in marea lor majoritate nu fac boala clinica? Asta era adevarat anul trecut, cand doar 3% din copii faceau boala clinica; in prezent, cu Delta fac boala clinica mai mult de 25% din copiii infectati. Sindromul prostinflamator este relativ frecvent si e sever. Peste 5,500 de copii l-au facut in State.
-Cati copii au murit din cauza vaccinului? Nici unul. Dar au murit suficienti copii din cauza COVID pentru ca infectia cu SARS-CoV-2 sa fie in momentul asta una din primele 10 cauze de deces la copii in Statele Unite.

Si asa mai departe. Farmacista raspundea prompt si informat la toate intrebarile, pana cand a venit gain of function. Surprinzator, iar farmacista a intrebat de unde a primit fata informatia. Fata a raspuns ca mama ei s-a informat pe Facebook si la FoxNews si avea toate lucrurile astea foarte clare. Joe a intervenit si a intrebat ce face mama fetei. Sam a raspuns ca e in spital cu COVID si intubata. Joe, deh, tanar, a intrebat-o daca din cauza asta nu vrea sa se vaccineze, iar Sam a raspuns ca vrea, ca mai ales acum cand stie ca mama ei e grav bolnava isi doreste din tot sufletul. Dar ii e frica.

Va dati seama ca deja eram numai ochi si urechi si chiar foarte curios sa vad cum se va termina toata povestea asta. Eram in cele 15 minute de asteptare de dupa vaccin, si ascultam ca sub vraja. Din care am fost trezit scurt de Joseph care i-a spus Samanthei: “ai mare noroc, e aici un profesor de virologie si boli infectioase de la Pitt, care o sa-ti explice tot ce vrei sa stii. Sa nu uiti sa-l intrebi de legea lui Sutton, subiectul lui preferat.” Fata n-avea timp de legea lui Sutton. Gain of function, inserturi, Luc Montagnier, Mullis, experimentale, Ebola, rand pe rand, pentru aproape o ora am trecut in revista tot potpourri-ul. Sincer, nu era conspirationista. Era doar un copil speriat care voia un impuls ca sa fie convinsa. Am intrebat-o ce crede despre mama ei si situatia in care se afla. Mi-a raspuns, cu brutalitatea specifica varstei, ca mama a primit ce merita, ca se roaga in fiecare seara sa vina acasa sanatoasa, si ca spera ca a invatat lectia. Mi-a spus ca ultima oara cand vorbisera la telefon, mama ei o implorase sa se vaccineze, dar ca ei tot ii e frica. I-am spus ca nu trebuie sa-si judece mama, pentru ca nu fusese vina ei ca fusese bombardata cu toate informatiile “that scared the s—t out of her”, la care tatal mi-a atras atentia ca-i copilul mic.
Asa incat am mai continuat. Intre timp venise si a doua farmacista, si Rachel, prietena lui Joe, care mi-a fost studenta in urma cu doi ani. Am discutat inca aproape o ora. Am aflat ca cel mai bun prieten al lui Sam era vaccinat inca din iunie, ca face multiple sporturi si ca n-are nimic.
Am aflat ca lui Sam ii placea sa mearga la teatru, dar n-a mai putut fara certificat. Ca la scoala nu mai poate juca baschet (pasiunea ei) pentru ca nu poate face un sport de echipa daca nu e vaccinata. Ca ar vrea din tot sufletul sa poata reveni la viata ei dinainte, dar ii e frica. I-am raspuns ca e mai curajoasa decat crede, dovada fiind ca a incercat deja sa-si invinga frica de patru ori. I-am spus ca sunt sigur ca de data asta va reusi si ca nu plec acasa pana nu pleaca si ea. Rachel a spus ca putem comanda pizza.

Evident, i-am povestit povestea celui mai viteaz om din lume, care putea omora ursul cu mainile goale si care atunci cand pleca in fiecare dimineata la vanatoare isi spunea: “Hai frica mea!” M-a intrebat de unde stiu povestea asta si i-am spus ca Thomas Mann este cscriitorul meu preferat.
Sam s-a ridicat de pe scaun de 3 ori ca sa mearga de cealalta parte, dar s-a reasezat pe scaun de fiecare data.
Dupa vreo doua ore si jumatate, Sam si-a cerut scuze si a spus ca pleaca acasa. Frica ei era mai puternica decat ea. Ca intelege ca toate lucrurile pe care i le-am explicat cu totii sunt adevarate, dar ca nu are alta solutie. La revedere!
Am intrebat-o daca mai are 10 minute si i-am povestit o ultima poveste. La final, s-a ridicat, s-a dus sa se vaccineze, a venit in aria de 15 minute, si ne-a multumit tuturor. Ne-am despartit prieteni si a ramas ca iese la ceai cu bule cu Anna.

Stiti ce i-am povestit? Cu cifre, numere si articole? Povestea valului 4 in Romania.
Billy Joel-Aria (Grand Canal). Daca vreodata v-ati intrebat cum ar fi compus Chopin in secolul nostru, aveti raspunsul: probabil la fel ca Piano man!
https://www.youtube.com/watch?v=ZvjTZa7wsQI
Evident sunt euforic. Am avut astazi una dintre cele mai mari satisfactii din toata cariera. Si as vrea sa va spun tuturor ca sunt mii si zeci de mii de copii si adulti care, asemenea lui Sam, vor doar sa fie convinsi. Si ganditi-va in fiecare clipa: daca un copil de peste ocean a inteles ce s-a intamplat in Romania si ce inseamna asta, vor fi si romanii capabili sa inteleaga.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.