fbpx

ANDPDCA: Copiii din familiile diagnosticate cu COVID-19 nu pot fi luați de stat în ocrotire temporară, dacă există alte persoane care pot avea grijă de ei

Autoritatea Naţionala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) a făcut publice o serie de precizări referitoare la prevederile din Legea carantinei, referitoare la ocrotirea copiilor din familii diagnosticate cu COVID-19.

Președintele ANDPDCA, Maria Mădălina Turza, a postat precizările, pe pagina sa de Facebook:

#CLARIFICĂRI

Dat fiind faptul că în spațiul public sunt vehiculate o serie de informații inexacte, menite să genereze neînțelegere și panică gratuit, cred că este foarte important să înțelegem CORECT o măsură destinată exclusiv sprijinului familiilor aflate în situații dificile din cauza îmbolnăvirii cu virusul COVID-19, respectiv: ocrotirea temporară a copiilor lor și a adulților dependenți.

CE ÎNSEAMNĂ OCROTIRE TEMPORARĂ
Ocrotirea temporară înseamnă servicii de îngrijire și supraveghere temporară oferite de către serviciile publice de asistență socială.

CINE POATE SOLICITA OCROTIREA TEMPORARĂ
Măsura ocrotirii temporare la nivelul DGASPC poate fi solicitată de părinte, reprezentantul legal sau personalul medical și DSP, cu acordul părintelui, în situația în care părintele nu a identificat nicio alternativă în familie sau cercul de cunoștințe.

ALTERNATIVĂ LA MĂSURA OCROTIRII TEMPORARE
Ocrotirea temporară nu poate fi dispusă dacă părintele sau reprezentantul legal desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referință (prieten, cunoștință, vecin etc) pentru supravegherea și îngrijirea copilului sau adultului dependent.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU DREPTURILE PĂRINTEȘTI
Măsura ocrotirii temporare nu suspendă exercițiul drepturilor părintești sau a drepturilor ocrotitorilor legali.

UNDE VOR FI ÎNGRIJIȚI ȘI SUPRAVEGHEAȚI COPIII SAU ADULȚII DEPENDENȚI
Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) vor oferi, în aceste situații excepționale, servicii de îngrijire și supraveghere în spații corespunzătoare (apartamente/case de tip familial) și personal specializat, în funcție de vârsta și de starea de sănătate a persoanelor ocrotite, pe întreaga durată în care acestea rămân fără supraveghere și îngrijire

Această măsură de ocrotire temporară a funcționat și pe parcursul stării de urgență, prin colaborarea cu DGASPC-urile din țară, la recomandarea ANDPDCA. DGASPC-urile au pus la dispoziție 611 locuri pentru astfel de situații excepționale și au fost înregistrate 4 astfel de cazuri: 2 în Județul Teleorman, 1 în Județul Suceava și 1 în Județul Buzău.
În acest moment, toți copii se află în familie, după ce acestea au depășit cu bine perioada spitalizării.

Mai multe detalii aici: http://andpdca.gov.ro/w/precizari-privind-masurile-de-spri…/

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.