fbpx

7 Februarie 1894: Moare inventatorul saxofonului, Antoine-Joseph „Adolphe” Sax

Antoine-Joseph “Adolphe” Sax

Saxofonul a fost inventat de către Antoine-Joseph „Adolphe” Sax, un inventator și fabricant de instrumente muzicale belgian, în anul 1840. Saxofonul este considerat un instrument hibrid, combinând caracteristicile instrumentelor din lemn (precum clarinetul) și ale instrumentelor din alamă (precum trompeta).

Nimeni nu credea că Adolphe Sax va supraviețui copilăriei după nenumăratele sale experiențe aproape de moarte. Dar el a reușit – și a inventat un instrument care a revoluționat lumea muzicii. Lovit în cap cu o cărămidă. A înghițit un ac. A băut acid sulfuric. A căzut cu fața pe o tigaie încinsă. Acestea au fost doar câteva dintre accidentele care i-au marcat copilăria viitorului inventator al instrumentului care a schimbat muzica din cluburile de blues din New Orleans sau cluburile de jazz din Paris.

Adolphe Sax s-a născut la 6 noiembrie 1814 în orașul Dinant, Belgia. Tatăl său era un fabricant de instrumente muzicale și a avut o mare influență asupra pasiunii lui Sax pentru muzică și inventare. Sax a fost expus de mic la diverse instrumente și tehnici de fabricație.

În adolescență, Sax a studiat la Conservatorul din Bruxelles, unde a devenit un virtuoz al clarinetului și al flautului. În timp ce a fost student, Sax și-a dezvoltat abilitățile de inventator și a început să experimenteze cu designul și construcția instrumentelor muzicale.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Inovația sa cea mai cunoscută este, desigur, saxofonul. Sax a creat saxofonul în anul 1840, combinând caracteristicile clarinetului și ale trompetei. El a proiectat instrumentul pentru a avea o gamă extinsă și o sonoritate unică. Saxofonul a fost un instrument revoluționar și a fost folosit în diverse genuri muzicale, de la muzica clasică la jazz și muzică populară.

Sax a creat sunetul distinctiv al saxofonului combinând ancia simplă și gura clarinetului cu tubul conic lărgit al unui oboi. Primele sale saxofoane au fost din lemn. Deși treptat a trecut la alamă, ele rămân clasificate ca instrumente de suflat din lemn.

De-a lungul vieții sale, Sax a patentat mai multe invenții în domeniul instrumentelor muzicale, inclusiv saxhornul și clarinetul bas. A fost recunoscut pentru calitatea și inovația instrumentelor sale și a câștigat numeroase premii și distincții.

Cu toate acestea, Sax a avut și experiențe dificile în cariera sa. A fost implicat în diverse dispute legale și concurența acerbă cu alți fabricanți de instrumente muzicale. El nu avea o producție în fabrică, a obținut puțin profit și a fost ruinat de zece ani în instanță pentru protejarea brevetelor sale. În ultimii ani ai vieții sale, Sax trăia în sărăcie.


Photo 156579842 | Adolphe Sax © Gunold | Dreamstime.com

Statuia aurie instalată in apropierea muzeului Maison den Sax, organizat în orașul natal al lui Adolphe Sax, Dinant


Cu toate că a murit sărac, moștenirea lui Sax și contribuția sa la dezvoltarea muzicii rămân semnificative și sunt apreciate în continuare în lumea muzicală. Adolphe Sax a murit la Paris, Franța, în anul 1894, lăsând în urmă un moștenire muzicală impresionantă.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și:

6 februarie 1886: Este anunțată descoperirea unui nou element chimic, Germaniu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.