fbpx

62,49% dintre elevi intenționează să își continue studiile în România, după terminarea liceului – studiu

Photo 39471928 / Graduation © Kts | Dreamstime.com

După finalizarea liceului, majoritatea elevilor (62,49%) intenționează să își continue studiile în România, arată un studiu realizat de Junior Achievement România, cu sprijinul PwC România.

Al doilea cel mai mare segment intenționează să își continue studiile în străinătate (13,9%). 5,16% intenționează să nu opteze pentru studii universitare, iar 10,55% intenționează să lucreze. 7,88% intenționează să își deschidă o afacere.

În general, respondenții de gen feminin care își doresc să își continue studiile în România sunt mai numeroși decât cei de gen masculin (68,37% comparativ cu 56,64%). De asemenea, această tendință există și la cei care intenționează să își continue studiile în străinătate (16,06% comparativ cu 10,95%). Respondenții de gen masculin care nu doresc să opteze pentru studii universitare și preferă să lucreze imediat după liceu sunt mai mulți decât cei de gen feminin (7,21% versus 3,23%), arată studiul citat.

La nivel de tip de localitate, mai mult respondenții din localități mici își doresc să își continue studiile în România decât cei din localități mari (70% versus 60%). În plus, rata celor care își doresc să își continue studiile în străinătate este aproape dublă pentru cei din localități mari (16%), comparativ cu cei din localități mici (9%). În schimb, rata celor care doresc să lucreze după liceu este similară în toate tipurile de localitate

Cei 7.000 de respondenți sunt elevi din clasele VIII-XIII sau absolvenți 2021/2022 din licee teoretice și grupuri școlare din localități mari, medii și mici, din 41 de județe și municipiul București.

Scopul studiului a fost să analizeze încotro doresc să se îndrepte tinerii la sfârșitul unui ciclu de învățământ, dacă intenționează să-și continue studiile, să rămână în țară sau să plece în străinătate, dacă vor să își caute un loc de muncă în sistemul public sau în cel privat și în ce domenii sau dacă doresc să își deschidă o afacere.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-graduation-cap-over-book-blackboard-background-clipping-path-included-image39471928

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.