5 martie 1512: Se naște Gerardus MERCATOR, realizatorul hărții moderne a lumii

Harta Lumii Mercator, 1569

Gerardus Mercator a fost un cartograf, geograf și matematician flamand născut în 1512 în orașul Rupelmonde, Flandra. Mercator este celebru pentru crearea hărții lumii din 1569 bazată pe o proiecție nouă, care reprezenta rutele de navigație prin linii de rumb (rhumb lines) – o inovație care este încă folosită în hărțile nautice.

Această hartă, cunoscută sub numele de „Nova et Aucta Orbis Terrae Descriptio ad Usum Navigantium Emendate„, a fost una dintre primele hărți mondiale moderne și a fost o realizare remarcabilă în cartografia timpului său. Proiecția utilizată în această hartă, cunoscută sub numele de proiecția Mercator, a fost inovatoare și a avut un impact semnificativ asupra navigației maritime și a explorării geografice.

Gerardus Mercator este un nume latinizat, un obicei foarte răspândit în secolul XVI; numele său real fiind Gerhard Kremer („Kremer” în germană înseamnă „negustor”).

Pictură în ulei de Titian – Gerard Mercator, 1550 | Galeria de artă Yale

Mercator a fost un creator remarcabil de globuri pământești și de instrumente științifice. În plus, el era interesat de teologie, filozofie, istorie, matematică și geomagnetism. De asemenea, el era un gravor și caligraf talentat.

Spre deosebire de alți mari savanți ai epocii, el călătorea puțin și cunoștințele sale de geografie proveneau din biblioteca sa de peste o mie de cărți și hărți, de la vizitatorii săi și din corespondența sa vastă (în șase limbi) cu alți savanți, oameni de stat, călători, comercianți și marinari.

Primele hărți ale lui Mercator erau în formate mari potrivite pentru a fi montate pe perete, dar în a doua jumătate a vieții sale, el a produs peste 100 de hărți regionale noi într-un format mai mic potrivit pentru a fi legate în Atlasul său din 1595. Acesta a fost prima apariție a cuvântului „Atlas” în referire la o carte de hărți. Cu toate acestea, Mercator l-a folosit ca un neologism pentru un tratat (Cosmologia) despre creația, istoria și descrierea universului, nu doar o colecție de hărți.

El a ales cuvântul în memoria Titanului Atlas, „Rege al Mauritaniei”, pe care îl considera primul mare geograf.

Globul Mercator – linii rumb | 1541

O mare parte din veniturile lui Mercator proveneau din vânzarea de globuri pământești și de machete de bolți cerești. Timp de șaizeci de ani au fost considerate cele mai bune din lume și au fost vândute într-un număr atât de mare încât multe dintre ele există și astăzi în varianta lor originală.

Aceasta a fost o afacere mare care implica fabricarea sferelor, tipărirea fâșiilor, construirea suporturilor, ambalarea și distribuirea lor în toată Europa. El era de asemenea renumit pentru instrumentele sale științifice, în special pentru astrolaburile și inelele astronomice folosite pentru studiul geometriei astronomiei și astrologiei.

Mercator a scris despre geografie, filozofie, cronologie și teologie. Toate hărțile murale erau gravate cu texte bogate despre regiunea respectivă. Ca exemplu, harta lumii faimoasă din 1569 este inscripționată cu peste cinci mii de cuvinte în cincisprezece legende.

Atlasul din 1595 are aproximativ 120 de pagini de hărți și pagini de titlu ilustrate, dar un număr mai mare de pagini sunt dedicate contului său despre creația universului și descrierilor tuturor țărilor reprezentate. Tabelul său de cronologie avea aproximativ 400 de pagini fixând datele (de la timpul creației) ale dinastiilor terestre, evenimentelor politice și militare majore, erupțiilor vulcanice, cutremurelor și eclipselor.

De asemenea, el a scris despre evanghelii și Vechiul Testament.


Vrei mai multă carte pentru copilul tău? O școală cu un program echilibrat, cu accent pe studiu, dar și pe creativitate, joacă și dezvoltarea abilităților copilului tău? Așa e că știi că se poate mai bine? Hai la Școala Evrika! Te așteptăm cu o programare la „programează o vizită” sau sună-ne direct la 0725 173 926. Răspundem de fiecare dată!


Conflict cu Biserica Catolică

Mercator era un creștin devotat, născut într-o familie catolică, într-o perioadă în care protestantismul lui Martin Luther câștiga teren.

El nu s-a declarat niciodată luteran, dar era simpatizant, astfel fiind acuzat de erezie de către autoritățile catolice. Drept pedeapsă, a fost trimis timp de șase luni în închisoare, dar a reușit să iasă nevătămat.

Această perioadă de persecuție a fost probabil factorul principal în mutarea sa din Leuven (Louvain), o regiune catolică, într-un Duisburg mult mai tolerant, în Imperiul Roman, unde a trăit ultimele treizeci de ani din viața sa.

Walter Ghim, prietenul și primul biograf al lui Mercator, îl descrie ca fiind sobru în comportament, dar vesel și ingenios în companie, și niciodată mai fericit decât în dezbaterile cu alți savanți.

Gerardus Mercator s-a căsătorit cu Barbara Schellekens în 1536, având împreună șase copii. Familia sa a fost importantă pentru el și a constituit o sursă de susținere în timpul carierei sale.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Atlasul Mercator

Mercator a creat un atlas complet, cunoscut sub numele de „Atlas sive Cosmographicae Meditationes de Fabrica Mundi et Fabricati Figura„, care a fost publicat postum în 1595. Acest atlas a avut o influență semnificativă asupra cartografiei timpurii și a devenit o resursă valoroasă pentru navigație și explorare.

În afară de contribuțiile sale la cartografie, Mercator a fost și un tipograf priceput, care a creat propriile fonturi pentru a imprima hărțile sale.Gerardus Mercator s-a stins din viață pe 2 December 1594 dar numele lui este astăzi cu siguranță mai popular decât a fost în timpul vieții sale. Numele său a fost asociat cu nave, clădiri, universități, companii de asigurări, afaceri mici, pizzerii, străzi, școli și multe altele. Există o bancnotă belgiană și o monedă germană cu proiecția Mercator, dar și un timbru poștal incorect (care arată o construcție care nu este Proiecția Mercator). Mercator a fost modelat în nisip și figuri gigantice. Există un melc veninos și un gândac care-i poartă numele, cum de altfel există și un asteroid Mercator.

Google Doodle Mercator

Pe 5 martie 2015, Google a sărbătorit cea de-a 503-a aniversare a sa cu un Google Doodle.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA

Poate te interesează și

4 martie 1991: Este anunțat Rotoblator, instrumentul pentru curățarea arterelor

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.