27 iunie 1967: Primul bancomat din lume este inaugurat în Anglia

Primul bancomat DACS (De La Rue Automatic Cash System) a fost instalat în nordul Londrei, la filiala Enfield a Băncii Barclay, iar primul utilizator a fost, în 27 iunie 1967, Reg Varney, rezident local, dar cunoscut actor din sitcom-ul  englezesc On The Buses.

Reg Varney

Este greu să ne amintim de perioada de dinainte de aparițiaprimului bancomat. Pe scurt, dacă aveai nevoie de numerar pentru weekend erai obligat să mergi la bancă, să interacționezi cu un om din bancă, să completezi un ordin de plată, să semnezi, să folosești un plic Și dacă ajungeai la bancă cu un minut mai târziu decât ora de închidere, trebuia să împrumuți bani de la un prieten și știi cum te privește amicul care te împrumută cu bani?!?

banca

 

Inventatorul bancomatului a fost scoțianul John Shepherd-Barron, acesta enervându-se că, pentru a avea bani pentru weekend. a trebuit să să încaseze un cec la benzinărie din cauză că banca locală era închisă.

inventatorul ATM

 

Ideea unei mașini cu autoservire pentru bani i-a venit în cadă. Shepherd-Barron a afirmat că s-a inspirat de la distribuitoarele stradale de dulciuri  “M-am gândit că trebuie să existe un mod în care să pot obține banii mei, oriunde în lume sau în Marea Britanie la orice oră.. M-am gândit la automatele stradale de ciocolată și mi-am zis că putem înlocui ciocolata cu  bani în numerar”. John a perezentat ideea șefului Băncii Barclays Bank la un gin. 

placa memoriala

Primul bancomat din lume încă funcționeză pe strada Enfield High, unde este marcat cu  o placă albastră comemorativă, pe care scrie: „Primul bancomat din lume a fost instalat aici la 27 iunie 1967. Viața noastră a devenit mult mai ușoară.”


Un reportaj BBC despre primul bancomat din lume:


Primul automat bancar din afara Marii Britanii a fost instalat în Elveția, la  Zurich în Noiembrie, 1967 și a fost numit “Geldautomat”.
ATM reprezintă abrevierea de la Automated Teller Machine.


Dacă ai ajuns aici, citește și:

Filmul ”Pe aripile vântului” a revenit pe platforma HBO Max, cu un prolog despre ororile sclaviei