fbpx

20 iunie 1940: Are loc inaugurarea Institutului de Antropologie

Vintilă Mihăilescu

Institutul de Antropologie a fost inițiat prin eforturile Prof. Dr. Francisc I. Rainer (1874-1944), titular al catedrei de Anatomie (1919-1941) la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a Universității din București.

Inițial un Muzeu și Laborator de Antropologie (decembrie 1939) în cadrul Facultății de Medicină, Institutul dobândește autonomie și titulatura actuală, în cadrul Universității din București (legea 822, 13 Noiembrie 1942). Trecând ulterior la Ministerul Educației, al Sănătății, iar acum sub patronajul Academiei Române, Institutul desfășoară o activitate de cercetare fundamentală și aplicativă cu specific bio-medical, socio-cultural și paleo-antropologic. Institutul adăpostește una din cele mai largi colecții osteologice din Europa. 


Borne istorice

  • 1926 este considerat anul în care ia fiinţă Şcoala antropologică de la Bucureşti. Profesorul Francisc Rainer, promotor al şcolii de antropologie de la Bucureşti, începuse să adune material ştiinţific de relevanţă antropologică încă din anul 1900, care s-a transformat ulterior într-o impunătoare colecţie osteologică 
  • În 1930, în  cadrul Facultăţii de Ştiinţe Naturale din Iaşi, se înfiinţează Catedra de antropologie şi paleontologie, sub conducerea Profesorului I. C. Botez, doctor în antropologie al Universităţii din Berlin.
  • După desfiinţarea Catedrei, în anul 1938, Olga Necrasov, (1910-2000), o distinsă elevă a Profesorului I. C. Botez, preia cursul de antropologie în cadrul Universităţii din Iaşi. Prelegerile Profesorului Olga Necrasov poartă amprenta antropologiei germane, prin accentul special pus pe descrierile morfologice. Ulterior, Profesorul Olga Necrasov va fi numit director al  Centrului de Cercetări Antropologice din Bucureşti (1964-1973).
  • 1933. Se înfiinţează, la Cluj, Societatea de Antropologie, cu sprijinul lui Emil Racoviţă şi prin străduinţele lui V. Papilian si C.Velluda.
  • 1937, 1-8 septembrie. Se desfăşoară la Bucureşti al XVII-lea Congres Internaţional de Antropologie şi de Arheologie Preistorică. Participă figuri marcante ale antropologiei mondiale, reprezentând aproape toate ţările europene, Statele Unite ale Americii, câteva ţări din America de Sud şi Japonia
  • 1940, 20 iunie. Are loc inaugurarea Institutului de Antropologie, sub auspiciile Decanatului Facultăţii de Medicină.
  • 1944, 5 august. Francisc I. Rainer moare în locuinţa din Bucureşti. Înmormântarea se face, după dorinţa sa, „fără paradă, coroane şi flori”.

  • 2007. Centrul de Cercetari Antropologice devine Institutul de Antropologie, conform HG nr.1754/2006 (publicată în M.O. partea I, nr.5/4 ianuarie 2007).

De remarcat importanța studiilor antropologice pentru istoria României, astfel cercetările profesorului elvețian Eugène Pittard, prin care se demonstra existenţa unei populaţii majoritar românească în Transilvania, au servit drept argument, cu ocazia negocierii Tratatului de Pace de la Versailles, influenţând hotărârea ca Transilvania să revină României.

Vintilă Mihăilescu

Istoria contemporană îl propune pe Vintilă Mihăilescu ca unul dintre cei mai buni antropologi culturali din România.Vintilă Mihăilescu a fost profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Sociologie al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). A fost visiting professor la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Canada, Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Belgia, Austria şi Bulgaria. Din 2005 pînă în 2010 a fost director general al Muzeului Ţăranului Român. În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. 

Antropologul Vintilă Mihăilescu a încetat viață după o lungă luptă cu boala, pe 22 martie 2020.


Aici, Vintilă Mihăilescu invitat la DIGI24, la emisiunea În fața ta, 5 august 2019.


Dacă ai ajuns aici, citește și:

Teama senatorului care vrea să interzică identitatea de gen: Dacă toaletele fetelor sunt invadate de băieți care se cred fete?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.