16 august 1960: Salt de la peste 31.000 m cu o parașută cu deschidere întârziată.

La 16 august 1960, Joseph Kittinger, fost ofițer al aviației Statelor Unite, a devenit celebru pentru saltul cu parașuta cu deschidere întârziată de la o înălțime de peste 31 de kilometri, mai exact 31,330 de metri. El a urcat la această înălțime cu ajutorul unui balon cu aer cald.

the highest step
Imagine surprinsă înainte de salt

Căpitanul  Joseph W. Kittinger a căzut liber timp de 4 minute și 49 de secunde, înainte de a deschide parașuta principală deasupa statului american New Mexico. Înainte de a deschide parașuta principală, căderea a fost stabilizată cu ajutorul unei pânze de 6 metri pentru a preveni o eventuală rotație fatală.

salt cu parasuta cu deschidere intarziata

Momentul saltului surprins de o camera foto automată

În timpul căderii libere, Joseph Kittinger s-ar putea să fi depășit bariera sonoră, ajungând la o posibilă viteză de 1149 km /h în aerul rarificat de la mare altitudine. Pentru protecția la temperaturile de sub 0° Joseph Kittinger a purtat un costum special multistrat care să reziste și la presiunea atmosferică.

dupa saltDupă aterizare

Prin acest salt, în 1960, Joseph Kittinger a dovedit că omul poate supraviețui unei căderi din stratosferă.

Recordul de înălțime deținut de Joseph Kittinger a fost doborât de Felix Baumgartner la 14 Octombrie 2012, când austriacul a sărit de la înălțimea record de 36.576 de metri, tot deasupra statului american New Mexico. Coborârea lui Baumgartner cu parașuta a durat aproximativ 8 minute și a atins viteza de 1349 km/h, depășind viteza sunetului.

De menționat că austriacul nu a depășit recordul de cădere liberă deținut încă de american: 4 minute şi 20 de secunde de picaj pentru Felix Baumgartner versus 4 minute și 49 de secunde realizat de către Joseph W. Kittinger.

Foto credit – © StratoCat 2005~2017 – All Rights Reserved | https://www.nationalmuseum.af.mil

Citește și:

15 august 1877: Edison spune primul ”Alo” la telefon