fbpx

16 august 1960: Salt de la peste 31.000 m cu o parașută cu deschidere întârziată.

La 16 august 1960, Joseph Kittinger, fost ofițer al aviației Statelor Unite, a devenit celebru pentru saltul cu parașuta cu deschidere întârziată de la o înălțime de peste 31 de kilometri, mai exact 31,330 de metri. El a urcat la această înălțime cu ajutorul unui balon cu aer cald.

the highest step
Imagine surprinsă înainte de salt

Căpitanul  Joseph W. Kittinger a căzut liber timp de 4 minute și 49 de secunde, înainte de a deschide parașuta principală deasupa statului american New Mexico. Înainte de a deschide parașuta principală, căderea a fost stabilizată cu ajutorul unei pânze de 6 metri pentru a preveni o eventuală rotație fatală.

salt cu parasuta cu deschidere intarziata

Momentul saltului surprins de o camera foto automată

În timpul căderii libere, Joseph Kittinger s-ar putea să fi depășit bariera sonoră, ajungând la o posibilă viteză de 1149 km /h în aerul rarificat de la mare altitudine. Pentru protecția la temperaturile de sub 0° Joseph Kittinger a purtat un costum special multistrat care să reziste și la presiunea atmosferică.

dupa saltDupă aterizare

Prin acest salt, în 1960, Joseph Kittinger a dovedit că omul poate supraviețui unei căderi din stratosferă.

Recordul de înălțime deținut de Joseph Kittinger a fost doborât de Felix Baumgartner la 14 Octombrie 2012, când austriacul a sărit de la înălțimea record de 36.576 de metri, tot deasupra statului american New Mexico. Coborârea lui Baumgartner cu parașuta a durat aproximativ 8 minute și a atins viteza de 1349 km/h, depășind viteza sunetului.

De menționat că austriacul nu a depășit recordul de cădere liberă deținut încă de american: 4 minute şi 20 de secunde de picaj pentru Felix Baumgartner versus 4 minute și 49 de secunde realizat de către Joseph W. Kittinger.

Foto credit – © StratoCat 2005~2017 – All Rights Reserved | https://www.nationalmuseum.af.mil

Citește și:

15 august 1877: Edison spune primul ”Alo” la telefon

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.