fbpx

Sorin Cîmpeanu, anunţat oficial ca propunere pentru Ministerul Educaţiei

Sorin Cîmpeanu a fost anunţat oficial ca propunere pentru Ministerul Educaţiei, în seara aceasta.

Lista noului Executiv a fost citită de Florin Cîțu, propus ca premier.

Numirea lui Cîmpeanu şi a celorlalţi miniştri din Cabinetul Cîţu a fost rezultatul unei ședințe foarte tensionate a conducerii PNL, în Biroul Permanent Național.

Zeci de ong-uri și reprezentanți ai societății civile au criticat, astăzi, ideea că Sorin Cîmpeanu ar putea să fie ministrul Educației.

Din păcate, printre numele vehiculate pentru poziția de ministru al Educației sunt persoane care au dat deja măsura unei capacități de viziune și organizare limitată în funcția respectivă. Atragem în mod special atenția asupra posibilei desemnări a domnului Sorin Cîmpeanu pentru poziția de Ministru al Educației. Considerăm că măsurile implementate în mandatul anterior al acestuia, în Guvernul Victor Ponta (printre care  OUG 94/2014, care permitea plagiatorilor să renunțe la titluri fără a mai suporta consecințele) și ca președinte al Consiliului Național al Rectorilor (dintre care amintim doar asocierea cu Alexandru Cumpănașu), dar și problemele de integritate (trecerea prin mai multe partide cu scopul obținerii unor funcții și apartenența la Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea împreună cu George Maior) nu corespund standardelor pe care le impune o viziune reformatoare autentică”, au afirmat semnatarii unei scrisori deschise adresate liderilor partidelor din coaliția guvernamentală și președintelui Klaus Iohannis.

 

Cine este Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a fost numit ministru al Educației în guvernul Ponta IV la 17 decembrie 2014. Susținut de Partidul Conservator, formațiune politică fondată de Dan Voiculescu, Sorin Cîmpeanu a devenit ministru al Educației după ce fostul președinte PC, Daniel Constantin, a renunțat la funcția de vicepremier și a cerut în schimb acest portofoliu, ocupat până atunci de Remus Pricopie, ministru propus de PSD.În timpul mandatului său, Cîmpeanu a inițiat controversata Ordonanță 94 care amnistia plagiatorii, permițându-le doctorilor să renunțe la titlu, în contextul în care prim-ministrul de atunci, Victor Ponta, era acuzat de plagiat în teza sa de doctorat. Ulterior, parlamentarii au votat împotriva acestei ordonanțe de urgență.

Pe 5 noiembrie 2015, Sorin Cîmpeanu a fost desemnat premier interimar de președintele Klaus Iohannis. Numirea lui a venit ca urmare a demisiei lui Victor Ponta după protestele de stradă împotriva corupției asociate cu incendiul din clubul Colectiv. Ulterior, pe 9 noiembrie, președintele a semnat decretul de numire a lui Cîmpeanu în funcțiile de viceprim-ministru și ministru de Interne interimar, după demisia lui Gabriel Oprea.