fbpx

Profesor, obligat să-i plătească unui elev despăgubiri de 3.000 de lei pentru că l-a tras de urechi

Un cadru didactic, fost director al Liceului Tehnologic din comuna Turburea, judeţul Gorj, a fost obligat de instanţa de judecată să achite despăgubiri de 3.000 de lei unui fost elev, anunță Adevărul.

Potrivit sursei citate, sentinţa a fost dată de către Curtea de Apel Craiova şi este definitivă, urmând să fie pusă în aplicare.  Gheorghe Benegui a fost reclamat în urmă cu trei ani de către părinţii unui elev pentru faptul că, atunci când era directorul adjunct al unităţii şcolare, l-a agresat, l-a tras de urechi şi l-a izbit cu capul de pereţi.

Precedent la Cluj

Curtea de Apel Cluj a pronunțat joi, 9 iunie 2020, sentința finală într-un proces în care o profesoară de engleză din Sighetu Marmației a fost trimisă în judecată pentru purtare abuzivă după ce i-a dat o palmă unei eleve de clasa a treia, anunța, recent, ziare.com. În urma procesului, profesoara a scăpat de pedeapsa penală, dar a fost obligată să îi achite daune morale de 1.000 de lei elevei.


Potrivit sursei citate, incidentul a avut loc pe 1 martie 2018, în timpul orei de engleză de la Școală Generală nr. 10 din Sighetu Marmației. Pentru că elevă de clasa a treia deranja ora, profesoara s-a enervat și i-a dat o palmă peste față. Fata a început să plângă, iar colegii fetei au anunțat-o pe mama elevei, care a depus plângere împotriva profesoarei.

În urmă incidentului, profesoara a fost sancționată de conducerea școlii cu avertisment scris, dar profesoara a ajuns să fie și judecată pentru purtare abuzivă.

Prima faza a procesului s-a judecat la Judecătoria Sighetu Marmației, unde judecătorii i-au aplicat profesoarei o amendă de 3.000 de lei și au obligat-o să îi achite elevei daune morale de 1.000 de lei.

Chiar dacă apărătorul ales al inculpatei a apreciat, în concluziile sale din față instanței, că fapta inculpatei nu ar fi atât de gravă, pentru că „aceasta încerca să educe tinerii”, susțineri pe care inculpata, la ultimul cuvânt, a arătat că și le însușește, instanța arată că un copil se educă, nu „se dresează” . Se pune problema ce pot înțelege și ce pot învăța niște copiii în vârstă de 9 ani la școală, fiind evident că nu se poate pretinde unor copii să se comporte că niște adulți”, se arată în sentința Judecătoriei Sighetu Marmației.

despăgubiri