fbpx

Ministrul Cercetării și-a depus demisia

Sursă foto: Libertatea.ro

Într-un comunicat postat pe pagina de internet a instituției, ministrul Cercetării și Inovării, Nicolaer Burnete, anunță că renunță la funcție.

”Ministrul Cercetării și Inovării, prof.dr. Nicolae Burnete, prin prezentul comunicat, aduc la cunoștința opiniei publice faptul că în această dimineață mi-am depus demisia la Cabinetul premierului. Demisia mea este irevocabilă și cel puțin la acest moment, nu va face subiectul unei conferințe de presă”, este declarația ministrului.

Un ministru controversat

Potrivit G4Media.ro, de când a fost numit ministru, Burnete a fost constant ținta criticilor din partea cercetătorilor, care l-au acuzat, printre altele, de tentative de politizare a domeniului.

Astfel, pe 3 august, Ministerul Cercetării a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță despre care cercetătorii de top spun că va avea un impact negativ major asupra domeniului. Proiectul elimină din procesul de finanțare singurul organism (UEFISCDI) cu capacitate administrativă și centralizează decizia la Minister, o structură politizată și incapabilă să distribuie proiectele pe bază de merite (detalii aici).

Un alt conflict cu cercetătorii l-a avut ministrul Burnete la finalul lunii mai. Acesta le-a cerut evaluatorilor de proiecte depuse pentru finanțare din fondurile UE să facă muncă pro-bono. Cererea a fost depusă chiar pe site-ul ministerului, dar a fost și trimisă mai multor evaluatori, care sunt invitați să ”sprijine” gratis sesiunea de evaluare tehnico-financiară a propunerilor de proiecte. ”Când nu ești în stare, ca instituție, să-ți cheltui toți banii primiți de la bugetul central, mi se pare ridicol să ceri unor cercetători să facă muncă pro bono pentru tine”, a declarat pentru G4Media.ro cercetătorul Mihai Miclăuș (detalii aici).

La începutul lunii mai, cercetătorii Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu au scris pe blogul lor comun un articol în care demitizează Salonul de Inventică de la Geneva, un eveniment promovat de Ministerul Cercetării şi Inovării. Cei trei cercetători demonstrează lipsa de substanţă a jurizării de la Geneva şi acuză cheltuirea inutilă a banului public (detalii aici).

În luna aprilie, G4Media.ro a scris cum Guvernul Dăncilă rupe România de avangarda cercetării europene: suntem printre puţinele state UE care nu vor cooperare pe Inteligenţa Artificială şi tehnologia Blockchain. 25 de state membre UE au semnat marţi la Bruxelles, la nivel ministerial, Declaraţia de Cooperare privind Inteligenţa Artificială. România, Cipru şi Croaţia sunt singurele ţări UE care nu au semnat declaraţia care deschide calea colaborării pe unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale momentului la scară globală. Prognozele cercetătorilor arată că dezvoltarea proiectelor de Inteligenţă Artificială va avea un impact serios în economie, dar şi în societate (detalii aici).