fbpx

ISMB, avertisment către profesori: Cine refuză să predea online riscă disponibilizarea

Pentru prima dată de la debutul pandemiei, Inspectoratul Școlar București (ISMB) amenință cu disponibilizarea cadrele didactice care refuză să predea online, anunță Europa FM.

De astăzi, încă nouă școli din Capitală intră în scenariul roșu, iar inspectorii încep controalele pentru a vedea dacă învățătorii și profesorii folosesc platformele educaționale puse la dispoziție gratuit de Google și Microsoft.

„Se vor supune toate situațiile acestea spre analiză și se vor aplica măsurile legale. Se poate ajunge până la comisia de disciplină, și în urma analizei situației și motivelor pentru care acești profesori refuză să continue învățarea de acasă, se poate ajunge la sancțiuni drastice. Ce înseamnă sancțiuni drastice? Până la desfacerea contractului de muncă”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București, Roxana Cercel.

CONTEXT

Numărul de școli care au intrat în scenariul roșu aproape s-a dublat față de săptămâna trecută, după cum reiese din datele comunicate de Ministerul Educației. Astfel, dacă la ultima informare de săptămâna trecută, adică pe 24 septembrie, existau 313 școli în scenariul roșu, astăzi numărul acestora a ajuns la 581.

Comunicatul MEC, integral:

Ministerul Educației și Cercetării monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivel național, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare județ. 
Prin urmare, astăzi, 30 septembrie, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv al municipiului București), se înregistrează următoarea situație:
–  12.540 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
– 4.535 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
– 581 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3) implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online. Menționăm că dintre cele 581 de unități aflate în această situație, numai 139 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate. Diferența de 442 de unități de învățământ rezultă ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează și/sau a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.  
disponibilizarea