fbpx

Cîțu: ”Vrem să introducem testele cu salivă.” Guvernul a renunțat la o idee similară, în aprilie

Premierul Florin Cîțu a declarat, după ședința de Guvern, că Executivul își menține intenția de a păstra școlile deschise și că intenționează să introducă în unitățile de învățământ testele pe bază de salivă.

”Vrem în continuare să menținem prezența fizică în școli. Ne gândim la introducerea testelor cu salivă. Intenția rămâne de a avea școlile cu prezență fizică în continuare. Știm cu toții că varianta online nu a fost cea mai fericită”, a spus Cîțu.

Introducerea acestor teste a mai fost luată în considerare în luna aprilie, însă Guvernul a renunțat la ea, după ce Ministerul Sănătății a comunicat că testele pe bază de salivă nu sunt omologate și nu au o rată mare de acuratețe.

„Eu sunt cel care a propus revenirea la școală după ce se face acest test. Testele non-invazive erau propunerea mea. Am făcut această propunere după ce am discutat cu mai mulți specialiști care mi-au spus foarte clar că nu există diferență”, a spus Cîțu într-o conferință de presă din 5 aprilie.

„Dar, e adevărat, problema în România e că ele nu sunt introduse în metodologia INSP și aici cred că depinde de INSP să le includă în metodologie, ele sunt folosite cam peste tot în lume”, a adăugat el.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății la acea vreme, a afirmat că relevanța testelor salivare este sub semnul întrebării.