fbpx

Ministrul Educației: Se micșorează numărul elevilor în clasă, la liceu. Se înființează 1000 de clase în plus

Anunț de ultimă oră făcut de ministrul Educației, într-un comunicat de presă: numărul de elevi din fiecare clasă va fi micșorat. Potrivit comunicatului, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei  proiectele planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări.

Sorin Cîmpeanu a precizat, într-o intervenție la Digi 24, că modificarea va intra în vigoare din anul școlar următor. Consecința va fi creșterea numărului de clase cu încă 1000, a spus ministrul. ”Vom avea nevoie de profesori mai mulți și mai ales mai bine pregătiți”, a spus Cîmpeanu.

”Ne-am gândit la acest lucru și pentru clasa pregătitoare și clasa a cincea. Sperăm să putem face acest lucru din anul următor”, a mai spus ministrul.

Comunicatul Ministerului Educației, integral:

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal cu frecvență – zi, se va reduce:
– de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocațională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învățământul liceal de artă;
– de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.
Joi, 21 ianuarie 2021 a fost transmis la Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2021-2022. Astfel, decizia de astăzi modifică OMEC nr. 5599/2020.
Având în vedere modificările promovate, activitățile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător. 
Astfel, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei  proiectele planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării  cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat.
Această măsură se constituie într-un pas concret în direcția României Educate.