Oamenii de știință australieni au folosit un nou telescop puternic pentru cartografierea a aproximativ 3 milioane de galaxii la o viteză record – creând ceea ce spun ei că este „Harta Google a Universului”, relatează CNN.
Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), un radiotelescop situat în Australia de Vest, a cartografiat galaxiile în doar 300 de ore. Aceasta este o creștere semnificativă față de cercetările anterioare, care au durat ani.
Rezultatul este un nou atlas al universului, potrivit agenției științifice australiene CSIRO, care a dezvoltat și operează telescopul.
„ASKAP aplică cele mai recente descoperiri în știință și tehnologie la întrebări vechi despre misterele universului și le oferă astronomilor din întreaga lume noi descoperiri pentru a-și rezolva provocările”, a declarat marți CEO-ul CSIRO, Larry Marshall.
Este prima dată când sistemul ASKAP a fost testat în întregime. Noua hartă acoperă 83% din întregul cer și arată galaxiile în detalii fără precedent.
Oamenii de știință se așteaptă, de asemenea, să găsească zeci de milioane de noi galaxii în viitoarele cercetări ASKAP, a spus autorul principal al proiectului, astronomul CSIRO David McConnell.
Astronomii din întreaga lume vor putea folosi noile date pentru a „explora necunoscutul și a studia totul, de la formarea stelelor până la modul în care galaxiile și găurile lor negre super-masive evoluează și interacționează”, a adăugat McConnell.
Rezultatele inițiale au apărut, astăzi, în publicația științifică a Societății Astronomice din Australia.
ASKAP este alcătuit din 36 de antene de satelit, care lucrează împreună pentru a face fotografii panoramice ale cerului. Calitatea înaltă a receptorilor telescopului înseamnă că echipa a avut nevoie doar să combine 903 de imagini pentru a forma o hartă completă a cerului – mult mai puțin decât în încercările anterioare, care au avut nevoie de zeci de mii de imagini.
harta google