fbpx

Oamenii de știință din Australia construiesc ”Harta Google a Universului”

Sursă foto: www.csiro.au

Oamenii de știință australieni au folosit un nou telescop puternic pentru cartografierea a aproximativ 3 milioane de galaxii la o viteză record – creând ceea ce spun ei că este „Harta Google a Universului”, relatează CNN.

Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), un radiotelescop situat în Australia de Vest, a cartografiat galaxiile în doar 300 de ore. Aceasta este o creștere semnificativă față de cercetările anterioare, care au durat ani.
Rezultatul este un nou atlas al universului, potrivit agenției științifice australiene CSIRO, care a dezvoltat și operează telescopul.
„ASKAP aplică cele mai recente descoperiri în știință și tehnologie la întrebări vechi despre misterele universului și le oferă astronomilor din întreaga lume noi descoperiri pentru a-și rezolva provocările”, a declarat marți CEO-ul CSIRO, Larry Marshall.

Este prima dată când sistemul ASKAP a fost testat în întregime. Noua hartă acoperă 83% din întregul cer și arată galaxiile în detalii fără precedent.
Oamenii de știință se așteaptă, de asemenea, să găsească zeci de milioane de noi galaxii în viitoarele cercetări ASKAP, a spus autorul principal al proiectului, astronomul CSIRO David McConnell.

Astronomii din întreaga lume vor putea folosi noile date pentru a „explora necunoscutul și a studia totul, de la formarea stelelor până la modul în care galaxiile și găurile lor negre super-masive evoluează și interacționează”, a adăugat McConnell.
Rezultatele inițiale au apărut, astăzi, în publicația științifică a Societății Astronomice din Australia.
ASKAP este alcătuit din 36 de antene de satelit, care lucrează împreună pentru a face fotografii panoramice ale cerului. Calitatea înaltă a receptorilor telescopului înseamnă că echipa a avut nevoie doar să combine 903 de imagini pentru a forma o hartă completă a cerului – mult mai puțin decât în încercările anterioare, care au avut nevoie de zeci de mii de imagini.

harta google

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *