![](https://www.educatieprivata.ro/wp-content/themes/educatieprivata/images/oferta publicitate 2021.jpg)
Cum învățăm pentru examene
Educație Privată prezintă rubrica ”Sfatul Profesorului”, în colaborare cu Flavian Georgescu, profesor de matematică la ICHB, fondator al centrului Mate Performanță.
Profesorul Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național, le va oferi părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.
Mai multe despre centrul de pregătire Mate Performanță, aici.
În ediția de astăzi a rubricii noastre voi aborda un subiect care dă bătăi de cap aproape tuturor școlarilor, dar și părinților, ba chiar și profesorilor acestora.
Este vorba despre cum abordăm pregătirea pentru examenele de evaluare națională, respectiv de bacalaureat. Sunt multe lucruri comune în ceea ce privește abordarea unei astfel de probe și de aceea voi discuta despre câteva considerente extrem de importante utile atât pentru elevii de gimnaziu cât și pentru elevii de liceu.
Dragii mei, aș vrea să pornim de la ideea că aceste probe vizează întreaga materie care se parcurge pe perioada tuturor celor 4 ani de gimnaziu (în cazul evaluării naționale) și a celor 4 ani de liceu (În cazul bacalaureatului). Aceste examene nu sunt concepute nici să scoată în evidență geniile și nici să arate elevilor cât de grele sunt disciplinele respective. Aceste probe sunt concepute astfel încât dacă înveți foarte bine și constant în toți acești ani, nu ai cum să nu obții o notă foarte mare.
Eh, despre asta aș vrea să discut, despre învățarea constantă. Dragi elevi, ce vă spun acum, vă transmit cu multă căldură și doar din dorința de a vă ajuta și a vă face viața ușoară. Învățați constant, lecție de lecție, capitol de capitol. Nu lăsați să apară goluri în materie. Să nu existe tematici pe care să nu le fi înțeles și să le treceți cu vederea cu gândul că nu or fi atât de importante sau că le veți înțelege mai târziu! Știți ce o să se întâmple? Se va declanșa principiul bulgărelui de zăpadă, adică imaginați-vă că îi dați drumul unui bulgăre să cadă la deal… ce se va întâmpla cu acesta? Păi se va aduna zăpadă pe el și cu cât se va rostogoli mai mult, cu atât va deveni mai mare! Așa și cu lecțiile neînțelese! De cele mai multe ori, tematicile au legătură între ele, au continuitate, o lecție neînțeleasă la momentul potrivit va aduce de la sine multe alte lecții neînțelese și uitați așa, de la un nimic, de la câteva zile de ignoranță, putem ajunge ușor ușor în prag de examen cu multe goluri în materie, să intrăm în panică și să apelăm la diverse forme de pregătire artificială intensivă.
Deși pare ceva banal, deși pare că e o vorbă bătrânească, ce ne spuneau părinții și bunicii noștri? Învățați mereu și luați note bune! Să știți că aici stă cheia succesului vostru, în învățarea constantă, zi de zi, lecție de lecție, capitol de capitol.
Pe de altă parte, vă rog să observați că subiectele examenelor de evaluare națională și bacalaureat au un anumit tipar care se repetă an de an, sunt cumva algoritmizate astfel încât modelele oficiale care apar pe internet sau subiectele anilor anteriori să fie cu adevărat niște modele reprezentative pentru subiectele pe care le veți primi.
Așadar, aceste examene nu trebuie să reprezinte un bau bau pentru elevi. Ele trebuie să fie pur și simplu o verificare și o acreditare negru pe alb cum că elevii și-au însușit materia pe care au învățat-o la școală. Atât!
Acum, trebuie să fiu fair play și să mă gândesc și la acei mulți elevi care ajung în clasele terminale înainte cu câteva luni de examen și sunt total nepregătiți din diverse motive. Mai au ei șanse să promoveze bacalaureatul? Răspuns.. DA! Sigur că e timp dacă se apucă de învățat rapid și bine să obțină totuși un rezultat satisfăcător, însă de ce să ajungeți în situații disperate și să treceți printr-un calvar de stres, când puteți să vă pregătiți terenul din timp și să vină toate lucrurile de la sine?
Legat de abordarea pregătirii acestor examene, am câteva mâhniri pe care vi le voi împărtăși în speranța că ceva se va schimba. Mă uit cu tristețe la faptul că sunt mii, zeci de mii de elevi care nu promovează evaluarea națională sau bacalaureatul. Pentru a promova doar, fără o notă mare, evaluarea națională, aceștia trebuie să răspundă la niște întrebări extrem de simple de genul 15-(3+4) sau să adune niște lungimi de segmente. Oare cum e posibil ca atâția copii să fi absolvit ani de zile de școală și să nu fie capabili de a rezolva așa ceva? Este ușor să dăm vina pe ei că nu învață. Dar oare doar asta să fie? Nu cred!
Oare nu cu toții ar trebui să ne împărțim vina acestor rezultate? Oare noi, dascălii, abordăm cum trebuie aceste probleme? Oare sistemul actual abordează cum trebuie aceste probleme? Părinții se implică în activitatea de zi cu zi a copiilor lor?
Mă uit cu tristețe la faptul că subiectele acestor examene sunt atât de algoritmice, încât mulți elevi le rezolvă fără să știe de fapt ce au rezolvat. Haideți, ca noi dascălii, să îi învățăm pe copii să gândească, să înțeleagă de ce rezolvă anumite probleme, nu doar să învețe pe de rost anumite scheme. Asta nu se numește învățat, ci robotizare, o robotizare care nu duce la nimic bun, decât la obținerea unei note mari la examene și atât. Dar oare ăsta este scopul școlii? Mă îndoiesc!
Dar, să încheiem într-o notă pozitivă rubrica și anume, haideți să fim optimiști și să ne facem cu toții treaba… elevi, părinți, profesori, sistem de învățământ. Acesta este parteneriatul despre care vorbesc atât de des și care trebuie să aibă ca și scop crearea unei societăți educate.
Conținutul acestei rubrici este disponibil, în format radio, și la Național FM. Educație Privată are acordul Național FM pentru preluarea conținutului.