În prima zi din Săptămâna Altfel, elevi de gimnaziu, liceu și profesori au luat parte la evenimentul organizat de Clubul de Debate din Școala Metropolitană ARC. Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, Colegiul Național Mihai Viteazul, Colegiul Național Matei Basarab, Școala Gimnazială 178, Școala Gimnazială Herăstrău și Colegiul Național Emil Racoviță. “Arta de a vorbi în public – o șansă pentru dezvoltare personală. Despre abilitate, atitudine, informație” este una dintre primele întâlniri ale echipei din proiectul “Arta dezbaterilor și cetățenia europeană – proiect dedicat Centenarului și anului Președinției României la Consiliul UE”, care are ca scop promovarea regulilor dezbaterii publice într-o societate democratică, folosind tehnicile de debate ca instrument educațional pentru a dezvoltă abilitatea copiilor de a gândi critic.
Cel care le-a ținut captivă atenția tuturor a fost instructorul Radu Țigănaș de la Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică. Acesta a explicat ce înseamnă să vorbim astfel încât să aducem împreună și să captăm atenția atât a profesorilor, cât și a copiilor, indiferent dacă aceștia din urmă au sau nu experiență în debate.
În data de 21 noiembrie 2018, la Muzeul Național de Istorie a României, are loc lansarea oficială a proiectului, urmată de prezentarea activităților de pregătire, prezentarea echipei de proiect și a partenerilor, iar apoi prezentarea concursului de public speaking, care are ca primă temă “Discursuri celebre care au influențat istoria”, unde vor avea intervenții directorul MNIR, experți de la Institutul Diplomatic Român și profesori. Proiectul dezvoltă competențe de comunicare, sociale și civice, esențiale pentru o societate democratică.