Universitatea Transilvania din Brașov a decis să sprijine studenții care doresc să își exercite dreptul la vot la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 și le acordă o zi liberă.
Conducerea instituției a anunțat vineri, 29 noiembrie, că aceștia vor fi scutiți de prezența la cursurile din ziua de luni, 2 decembrie 2024, pentru a facilita deplasarea în localitățile de domiciliu. Decizia a fost comunicată prin aplicația mobilă a universității și pe rețelele sociale.
Mai multe universități au luat măsuri similare pentru a facilita votul. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) a mutat toate cursurile din zilele de 29 noiembrie și 2 decembrie în mediul online, pentru ca studenții să aibă timpul necesar să călătorească în județele de reședință. Detalii aici.
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a desfășurat toate activitățile didactice din aceleași zile exclusiv online, sub sloganul „Mergi la vot”, un mesaj clar de încurajare a implicării studenților în procesul electoral. Detalii aici.
Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a făcut un apel la studenți să participe la alegeri, subliniind importanța unui vot informat și pro-european. Detalii aici.
Studenții au ieșit pe străzile din mai multe orașe, marți seară, pentru a-și exprima nemulțumirea față de discursurile extremiste și anti-europene apărute recent în spațiul public, după ce candidatul la prezidențiale Călin Georgescu a ajuns pe locul 1 la primul tur al alegerilor prezidențiale. Manifestații pașnice au avut loc în București, Sibiu, Brașov, Timișoara, Iași și Constanța, participanții transmițând mesaje de susținere pentru democrație, Uniunea Europeană și valorile occidentale.
La Brașov s-au scandat lozinci precum „Libertate”, „Votăm un viitor, nu un dictator” și au fost afișate pancarte cu mesaje care subliniau unitatea și dorința de a păstra România pe un drum european: „Uniți sub tricolor, nu sub dictator” / „Ne dorim o Românie liberă” /„Brașovul luptă din 15 noiembrie” / „Tinerii vă cer în cor, nu votați un dictator” / „Iubește România, alege Democrația”.
Rectorul Universității din București, după decizia CCR: Chiar se dorește o nouă revoluție?