Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) a decis ca toate cursurile din zilele de vineri, 29 noiembrie, și luni, 2 decembrie 2024, să se desfășoare online pentru a facilita votul studenților la parlamentare.
Această măsură are scopul de a permite studenților să călătorească în județele de reședință, astfel încât să își poată exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024.
„Luăm această măsură pentru a sprijini studenții noștri din toate colțurile țării să ajungă acasă să voteze”, a transmis conducerea universității.
În România, cetățenii pot vota doar în circumscripția electorală de care aparțin, adică județul de domiciliu sau cel în care au viză de flotant. În acest context, mulți studenți care studiază departe de casă întâmpină dificultăți în a ajunge la secțiile de votare.
Decizia UPT, propusă de studenții reprezentanți și agreată de conducerea universității, este menită să elimine acest obstacol. Activitățile aplicate care nu pot fi desfășurate online vor fi reprogramate, astfel încât procesul educațional să nu fie afectat.
Studenții au ieșit pe străzile din mai multe orașe, marți seară, pentru a-și exprima nemulțumirea față de discursurile extremiste și anti-europene apărute recent în spațiul public, după ce candidatul la prezidențiale Călin Georgescu a ajuns pe locul 1 la primul tur al alegerilor prezidențiale. Manifestații pașnice au avut loc în București, Sibiu, Brașov, Timișoara, Iași și Constanța, participanții transmițând mesaje de susținere pentru democrație, Uniunea Europeană și valorile occidentale.
La Brașov s-au scandat lozinci precum „Libertate”, „Votăm un viitor, nu un dictator” și au fost afișate pancarte cu mesaje care subliniau unitatea și dorința de a păstra România pe un drum european: „Uniți sub tricolor, nu sub dictator” / „Ne dorim o Românie liberă” /„Brașovul luptă din 15 noiembrie” / „Tinerii vă cer în cor, nu votați un dictator” / „Iubește România, alege Democrația”.
Sute de tineri s-au adunat în Piața Victoriei din Timișoara, reluând sloganuri de la Revoluția din Decembrie 1989, precum „Azi în Timișoara, mâine în toată țara”. Pancartele purtate au denunțat pericolul ideologiilor extremiste și anti-occidentale: „Jos legionarii” / „Viitorul e la Vest, noi nu vrem să fim ca-n Est” / „Aici s-a murit pentru libertate” / „Problema e corupția, UE e soluția” / „Pentru drepturi și onoare, NU vrem ură sau teroare!”
În Piața Unirii din Iași, studenții au scandat pentru democrație și apartenența la NATO și Uniunea Europeană, reiterând opoziția față de extremism și orice încercare de a devia România de la parcursul său occidental.
Zeci de persoane s-au adunat în fața Prefecturii din Constanța pentru a protesta împotriva lui Călin Georgescu, criticând pozițiile acestuia considerate extremiste. Printre scandările lor s-au regăsit: „Poporul nu te vrea, nu te vom vota” / „România mea nu-i legiunea ta”.
Manifestații similare au avut loc în capitală, unde sute de oameni au ieșit în stradă pentru a-și reafirma sprijinul față de valorile democratice și europene.
Istoric: „Succesul extremei drepte se explică prin falimentul proiectului România Educată”
Politehnica Timișoara mută cursurile online pentru a facilita votul studenților la parlamentare