fbpx

Studentă din Kabul: ”Primul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi ascund diplomele și actele”

Photo 80631382 © Tatiana Chekryzhova | Dreamstime.com

O studentă localnică din Kabul a povestit pentru The Guardian cum arată viața femeilor din Afganistan, după ce talibanii au preluat din nou puterea.

Mărturia studentei din Kabul:

Duminică dimineață, mă îndreptam spre universitate la un curs, când un grup de femei ieșeau din cămin. Am întrebat ce s-a întâmplat și unul dintre ei mi-a spus că poliția le evacua deoarece talibanii ajunseseră la Kabul și vor bate femeile care nu au burqa.

Toate ne doream să ajungem acasă, dar nu am putut folosi transportul public. Șoferii nu ne-au lăsat să intrăm în mașinile lor pentru că nu au vrut să își asume responsabilitatea pentru transportul unei femei. A fost și mai rău pentru femeile din cămin, care sunt din afara Kabulului, care nu știau unde ar trebui să meargă.

Între timp, bărbații care stăteau în jur își bateau joc de fete și femei, râzând de teroarea noastră. „Du-te și îmbracă-ți chadariul [burqa]”, a strigat unul. „Sunt ultimele tale zile în care ai ieșit pe stradă”, a spus altul. „Mă voi căsători cu patru dintre voi într-o singură zi”, a spus al treilea.

Cu birourile guvernamentale închise, sora mea a alergat câteva kilometri prin oraș pentru a ajunge acasă. „Am închis cu multă durere computerul care a ajutat să-mi servesc oamenii și comunitatea timp de patru ani”, a spus ea. „Mi-am părăsit biroul cu ochii în lacrimi și mi-am luat rămas bun de la colegi. Știam că este ultima zi din slujba mea. ”

Aproape absolvisem, simultan, de la două dintre cele mai bune universități din Afganistan. Ar fi trebuit să îmi termin cursurile în noiembrie la Universitatea Americană din Afganistan și Universitatea din Kabul, dar în această dimineață totul mi-a dispărut din fața ochilor.

Am muncit atâtea zile și nopți pentru a deveni persoana care sunt astăzi și, în această dimineață, când am ajuns acasă, primul lucru pe care l-am făcut cu surorile mele a fost să ne ascundem actele de identitate, diplomele și certificatele. A fost devastator. De ce ar trebui să ascundem lucrurile cu care ar trebui să fim mândre? Acum, în Afganistan nu ni se permite să fim cunoscuți drept oamenii care suntem.

Ca femeie, simt că sunt victima acestui război politic început de bărbați. Am simțit că nu mai pot râde cu voce tare, nu mai pot asculta melodiile mele preferate, nu mai pot să-mi întâlnesc prietenii în cafeneaua noastră preferată, nu mai pot purta rochia mea galbenă preferată sau rujul roz. Și nu mai pot merge la slujba mea sau nu pot obține diploma universitară pentru care am lucrat ani de zile.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-photo-beautiful-muslim-girl-wearing-burqa-closeup-black-image80631382

3 comments

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.