fbpx

Dragă Iulia, mă numesc Marcel Bartic, sunt profesor și îți mulțumesc

de Marcel Bartic, profesor

O tânără absolventă a unui liceu din România, șefă de promoție, a avut un discurs la festivitatea de premiere în care a expus slăbiciunile sistemului nostru de învățământ.

A avut un discurs coerent, curajos și bine articulat. Le-a mulțumit profesorilor ei dar a afirmat că școala a învățat-o să mintă și că este o instituție care își asumă meritele în cazul unor rezultate bune, dar nu-și asumă responsabilitatea în caz de eșec.

Mă îndoiesc că e cineva cu capul pe umeri care să nege aceste adevăruri.

Ce-a primit în schimb?

O ploaie de înjurături. Comentarii agresive, jignitoare, până dincolo de limita suportabilului. Acuzații că nu învață (deși a vorbit în calitate de șefă de promoție). Că a învățat pe banii statului, ca și cum statul ăla ar avea bani din alt sistem solar nu tot de la noi, plătitorii de taxe și impozite. Că denigrează învățământul românesc. Plus multe altele, imposibil de reprodus.

E greu de dus un asemenea val de hate. Irațional. Sălbatic. Brutal. Mai ales pentru o tânără care n-a făcut altceva decât să-și expună, elegant și civilizat, un punct de vedere.

Soluția nu e să te războiești cu hoardele astea de zombie decerebrați. Timp pierdut inutil.

Ne putem însă manifesta solidaritatea cu această tânără. Îi putem recunoaște si aprecia curajul pe care l-a avut și să-i spunem că are dreptate.

Habar n-am dacă mesajul ăsta va ajunge la ea dar mi-aș dori să-i spun așa:

Dragă Iulia,

Mă numesc Marcel Bartic, sunt profesor și îți mulțumesc. Sunt alături de tine și, odată și odată, vom reuși să facem în așa fel încât școala să nu mai învețe pe nimeni să mintă.

Nu ești singură.

Uite!

Suntem foarte mulți cei care te susținem.

7 comments

 1. Seles Iulian Stefan spune:

  Exact că ține e Iulia

 2. Felicia spune:

  Bravo Iulia !

 3. Marcel Condrea spune:

  Draga Iulia dacă este atât de putred sistemul de învățământ din Romania,de ce ai rămas să studiezi aici???in UE unde covrigii se plimba împreună cu câinii și toți profesorii sunt excepționali ,de exemplu…in Romania inca se mai face carte , profesorii sunt bine pregătiți profesional cel puțin jumătate dintre ei în mult hulita societate socialistă multilateral dezvoltate… majoritatea elevilor care studiază conform normelor democratice sunt analfabeți funcționali deoarece statul conducerea încearcă din răsputeri să distrugă acest sistem de învățământ care este imperfect dar funcțional…și știți de ce ???pt că prostii și inculții conduc această țară.. incapabili să vadă rostul educației…banul este Dumnezeul lor!!! acești indivizi majoritari din păcate în Romania perpetuează o democrație coruptă mizerabilă cu ajutorul votului analfabeților funcționali… majoritari!!!

 4. Cryss spune:

  Bună ziua! fata mea intră în cl a -v-a dar nu îmi vine sa cred ce aud ca se intampla în școli, referitor la elevi profesorii nu cred ca pot face ceva deoarece le este frică de ei nu mai este pic de respect, fumează în clase se înjură, se bat, sparg semințe etc..este foarte grav ce se întâmplă și dacă ești elev bun și înveți ești dat deoparte de către colegi

 5. Gandalf spune:

  100% corect. Bravo Iulia, bravo Marcel. Vă scriu în calitate de fost tânăr. Exact așa cum s-a exprimat Iulia, a fost și pe vremea mea și pe vremea copilului meu. La fel ca atunci, nici acum nu s-au destupat urechile (mințile nici atât) factorilor de decizie. Ba chiar mai rău, s-a umplut societatea românească de „doctori” ca mă Ciucă, Po(a)nta sau de colecționari de diplome de carton… Cel ce spune adevărul este cel mai urât om de pe pământ. Platon a spus-o primul și vorba lui este încă vie, după mai mult de 2300 de ani.

 6. Teo spune:

  Sunt milenial (așa cum sunt etichetati cei din generația mea) și nu fac parte din societate.
  Eu nu aparțin societății, nici unei societăți, nu fac parte din lume.
  Merg pe strada și nu aparțin societății, statului, lumii.
  Lumea e plina de nenorociți, lacomi, distructivi. Școala e plina de ele. Ma bucur de fata aceasta că a ajuns in presă.

 7. Filimonescu Ion spune:

  Reacții virulente, deplasate și de prost gust. Pe viitor nu vor fi decât astfel de reacții. Ele vin din partea ANALFABEȚI LOR FUNCȚIONALI care și-au intrat în pâine. La așa țară așa Învățământ. „V-am spus contemporani analfabeți să luați aminte și să țineți minte, dar n-am știut că v-ați născut și surzi și scoateți arma când vedeți cuvinte.”

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.