fbpx

Cereunmanual.ro: Un proiect care oferă online manuale gratuite copiilor cu CES

Alina Voinea, mama unui copil cu cerințe educaționale speciale (CES) a demarat un proiect civic prin care toți elevii aflați în această situație au acces gratuit la manuale adaptate lor. Acestea pot fi accesate, în format PDF pe platforma www.cereunmanual.ro.
Prima carte școlară disponibilă în varianta accesibilizată copiilor cu CES este manualul de limba engleză pentru semestrul I din clasa a VI-a.
Cum își prezintă inițiatoarea proiectul:
”Pe scurt, pentru că statul nu pune niciun fel de manual la dispoziția elevilor cu cerințe educaționale speciale, și nici nu le accesibilizează pe cele existente, ca mamă de copil cu CES, am decis să fac tot ce pot pentru a suplini această lipsă. Împreună cu câțiva voluntari, printre care și profesori, am început să fac manuale accesibilizate pentru copiii cu CES. Aceste manuale vor fi oferite GRATUIT, în format PDF, tuturor celor care au nevoie de ele”, afirmă Alina Voinea.
”Deși copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) au dreptul de a învăța în școlile de masă alături de ceilalți copii de vârsta lor, incluziunea în învățământul românesc se oprește aici. Toate instituțiile publice sunt obligate prin lege să aibă măcar rampe de acces în clădiri, dar niciun manual școlar nu conține nici măcar o pagină accesibilizată, iar versiunile de pe CD de la sfârșitul manualelor ajută modest în acest sens”, mai spun inițiatorii.
Proiectul se desfășoară exclusiv pe baza acțiunilor și contribuțiilor voluntare ale tuturor celor care consideră că manualele accesibilizate sunt necesare și că lipsa lor din sistemul de învățământ actual trebuie suplinită de cetățeni prin eforturi individuale, în ciuda absenței oricărui interes, acțiune și ajutor din partea statului.

„Cere un manual” nu este un proiect al vreunei asociații, deci nu poate fi finanțat prin metodele cunoscute în cazul asociațiilor. Singurul mod în care poți ajuta dacă dorești este să te implici activ, personal, în activitățile necesare pentru ca aceste manuale „paralele” să poată exista și să fie puse la dispoziția celor care au nevoie de ele GRATUIT sau la costuri de producție și transport – cu alte cuvinte, în mod real nonprofit.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.