fbpx

Cât ar trebui să dormim – recomandări pe grupe de vârste, de la nou-născuți la vârstnici

Sursă foto: Freepik

Răzvan Cherecheș, profesor universitar de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, prezintă rezultatele unui studiu complex, realizat de National Sleep Foundation din SUA, în care este indicat cât ar trebui să dormim, în funcție de grupa de vârstă în care ne încadrăm.

Iată cât e recomandat să dormim pe noapte, potrivit studiului:
👶 nou-născuți: 14-17 ore
🍼 bebeluși: 12-15 ore
🧒 copii mici: 11-14 ore
👦 preșcolari: 10-13 ore
🏫 copii în școală: 9-11 ore
🎒 adolescenți: 8-10 ore
👩‍💼 adulți tineri și maturi: 7-9 ore
🧓 vârstnici: 7-8 ore
”E important să știm că fiecare persoană e diferită și că, uneori, putem dormi mai mult sau mai puțin decât timpul recomandat, fără să avem probleme de sănătate. Dar, dacă dormim mult prea puțin sau prea mult în mod constant, ar putea fi semn că avem o problemă și ar trebui să vorbim cu un doctor.
 
Acum serios – asigurați-vă că vă odihniți suficient pentru a vă simți bine și a avea o viață sănătoasă! Dacă folosiți des textul „eu nu am nevoie de mai mult de 4-5 ore de somn pe noapte”, cel mai probabil că ar trebui să vedeți un medic + dacă așa funcționați doar cu atâta somn, imaginați-vă ce minuni ați face cu 7-8 ore!”, transmite Răzvan Cherecheș.

Pidago SLIM este un supliment alimentar recomandat începând cu 16 ani, format dintr-un complex de ingrediente ce acționează prin reglarea metabolismului macronutrienților, în special metabolismul lipidic și glucidic, pentru menținerea unei greutăți corporale normale.


Despre studiul citat:

National Sleep Foundation a convocat un grup multidisciplinar de experți format din 18 membri, reprezentând 12 organizații, pentru a evalua literatura științifică referitoare la recomandările privind durata somnului.
Necesitățile privind durata somnului variază de-a lungul vieții și de la persoană la persoană, menționează autorii cercetării. Recomandările raportate reprezintă linii directoare pentru persoanele sănătoase și pentru cei care nu suferă de o tulburare de somn. Duratele somnului în afara intervalului recomandat pot fi adecvate, dar devierea departe de intervalul normal este rară. Persoanele care dorm în mod obișnuit în afara limitelor normale pot prezenta semne sau simptome de probleme grave de sănătate sau, dacă se privează de somn în mod voluntar, acest lucru le poate compromite sănătatea și bunăstarea.

 

Poate te interesează și

Ce ar trebui să conțină o masă sănătoasă? Sfaturi de la Alin POPESCU, medic primar de Medicină Sportivă

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.