fbpx

Ziua Francofoniei: În Uniunea Europeană, franceza este a doua limbă utilizată

de Rodica Paliga, profesor limba franceză LTN

Ziua Internațională a Francofoniei  (ZIF)

(20 mars, Journée Internationale de la Francophonie)

 

În fiecare an, pe 20 martie, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse evenimente. Statele francofone dedică lunii martie diverse manifestări culturale, artistice și educaționale pentru o mai bună promovare a limbii franceze, dar și în scopul cooperării și solidarității între state.

 

Organizația cuprinde 84 de state (58 de state membre și 26 cu statut de observator), distribuite pe cele cinci continente, iar limba franceză este vorbită de peste 220 milioane persoane, fiind a doua limbă internațională după engleză.

 

OIF își dirijează obiectivele politice și de cooperare multilaterală în parametrii a patru domenii prioritare:

  • limba franceză și diversitatea culturală și lingvistică;
  • pacea, democrația și drepturile omului;
  • educația, formarea și învățământul superior;
  • dezvoltarea durabilă și solidaritatea.

 

În Uniunea Europeană, franceză este a doua limbă utilizată 19%), după engleză (41%), înaintea germanei (10%) și a limbii spaniole (7%), conform datelor publicate pe 20mars.francophonie.org, site-ul dedicat Zilei Internaționale a Francofoniei.

 

România a devenit membru cu drepturi depline a OIF în 1993; limba franceză este vorbită de peste 25% dintre români și aproximativ 14 mii de profesori de limba franceză ajută la educarea copiilor în școli și grădinițe pentru promovarea culturii și civilizației franceze. În România, Francofonia începe să devină treptat o mișcare culturală în adevăratul înțeles al cuvântului, iar partea cea mai interesantă este că tot mai mulți elevi regăsesc frumusețea limbii franceze, descoperă varietatea culturii și artelor spațiului francofon.

 

Elevii Liceului Teoretic Național, marchează această zi prin activități variate desfășurate în cadrul orelor de limbă franceză și nu numai. Sub îndrumarea doamnelor profesoare Rodica Paliga și Marjorie Moteau (profesor nativ) aceștia își consolidează cunoștințele de limbă franceză nu numai  prin dialog, conversație, referate, caligrame pe tema francofoniei ci și prin realizarea unor proiecte sau lucrări artistice pornind de la cele zece cuvinte oferite în fiecare an de Dis moi dix mots. Oricine dorește poate să vadă aceste lucrări expuse la etajul al cincilea, la biblioteca LTN, în expoziția amenajată cu sprijinul doamnelor Mădălina Zăvoianu, coordonatorul activităților nonformale și Roxana Neacșu, profesorul documentarist.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.