„Zeița Fortuna a ajutat să nu fie un caz mai grav”, spune purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Constantin Dincă, despre tavanul prăbușit la școala din satul Alămor, comuna Loamneș. Patru elevi au fost răniți în urma incidentului de miercuri.
„Zeița Fortuna a ajutat să nu fie un caz mai grav, cu probleme mai grave. Clădirea este o clădire solidă, puternică. Lucrările care s-au realizat acum 17-18 ani au fost aceste lucrări de modernizare a sălilor de clasă prin instalarea de tavane false, care din păcate au cedat”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Constantin Dincă, pentru Digi24.
În mitologia romană, Fortuna era zeița soartei, a avuției și a norocului.
În sala de clasă se aflau patru elevi la momentul prăbușirii tavanului. Două fete și doi băieți, cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani, au ajuns la spital cu dureri la membrele superioare și dureri cervicale. Unul dintre ei a rămas internat la Spitalul de Pediatrie din Sibiu.
„Absolut nimic nu prevestea că se poate întâmpla ceva. Înainte de acest incident cu o oră sau jumătate de oră au fost semnalate niște zgomote. În rest, în clasă nu era tavanul fisurat, nu era desprins, adică nu era nimic niciun semn care să îți dea de gândit”, a spus Maria Greavu, primarul comunei Loamneș, la Digi24.
Clădirea, construită în anul 1936, nu a fost expertizată pentru a fi sau nu încadrată seismic.
„Este absolut regretabil că elevii au fost puşi din nou în situaţia în care să fie în pericol pentru că infrastructura şcolară este perimată. În urma incidentului de la şcoala gimnazială Loamneş, structura Alămor, din judeţul Sibiu, din informaţiile noastre, patru elevi au fost răniţi uşor, sunt numai răni superficiale – din informaţiile pe care eu le-am avut până acum. Copiii au fost evaluaţi de către cadrele medicale, înţeleg că sunt bine. Incidentul a avut loc într-un corp de clădire din anul 1936 din punct de vedere al datei de construcţie, care a fost reabilitat acum aproximativ două decenii. Şcoala este acum inclusă într-un proiect de reabilitare şi sunt absolut convinsă că investiţia va viza în primul rând punerea în siguranţă, pentru a avea gradul maxim de siguranţă pentru copii şi pentru cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea acolo”, a declarat ministrul Ligia Deca, ieri, în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc la Bistriţa.