Alegerea unui sistem educațional potrivit copilului tău are la bază o cercetare riguroasă a opțiunilor prezente în învățământul liceal, iar decizia finală este crucială în ceea ce privește viitorul academic și profesional al elevului. De câțiva ani, sistemul Cambridge a devenit din ce în ce mai căutat, inclusiv în țara noastră, fiind recunoscut la nivel mondial și apreciat pentru deschiderea educațională internațională și pentru dezvoltarea gândirii critice.
Ce este sistemul Cambridge?
Sistemul educațional Cambridge este prezent în peste 1.400 de universități din lume, având recunoaștere în toată Marea Britanie și în 600 de universități din SUA, Canada, Australia și numeroase țări din Europa. Acesta se află sub conducerea Cambridge Assessment International Education (CAIE), parte a Universității Cambridge prezentă în Marea Britanie. Are un curriculum flexibil în care școlile au libertatea de a alege materiile cele mai potrivite pentru elevi, care au deschiderea de a-și organiza programul în funcție de abilitățile sau interesele legate de facultate.
Cum arată sistemul Cambridge pentru nivelul liceal?
Programele Cambridge International sunt deschizătoare de drumuri, iar alegerea oricărei universități din străinătate este facilitată de studierea în cadrul sistemului, aspect datorat utilizării limbii engleze, recunoașterii internaționale și reușitelor academice apreciate de universități și angajatori la nivel mondial. De astfel, programul CIE este alcătuit din certificarea obținută la finalul claselor a IX-a și a X-a, International General Certificate of Secondary Education, și diploma Advanced Lavel ce oferă pregătirea pentru admiterea la universitate, obținută la încheierea claselor a XI-a și a XII-a. Examenele care au loc în aceste două etape sunt centrate pe evaluarea cunoștințelor și abilităților individuale dobândite pe parcursul anilor prin analiză proprie și gândire critică.
De asemenea, programele Cambridge International au la bază o varietate educațională, partea umanistă și cea exactă fiind integrate armonios într-un curriculum flexibil. Astfel, printre materiile studiate la Liceul Internațional IOANID în sistem internațional sunt: limbile străine, franceza și spaniola, istoria, economia, studiile de business, științele aplicate.
Din dorința de a oferi această flexibilitate elevilor de liceu, Liceul Internațional IOANID a autorizat încă din anul 2020 specializarea Cambridge, liceenii având posibilitatea de a studia săptămânal 8 materii de bază (English First Language – 6 ore, International Mathematics – 6 ore , Science – Physics, Chemistry, Biology – combined – 6 ore, History – 4 ore, French – Foreign Language – 4 ore, Business Studies – 4 ore, Information & Communication Technology – 4 ore, Global Perspectives – 3 ore, dar și Educație fizică – 2 ore și Dirigenție – 1 oră). La finalul clasei a X-a, elevii susțin examene la cel puțin 5 materii, traseul continuând în clasa a XI-a cu 4 materii din cele 8 studiate în clasele a IX-a și a X-a, dar și Examene AS Level: în mai-iunie, rezultatele fiind primite în august. În ultimul an de liceu, elevii studiază 3 materii din cele 4 studiate în clasa a XI-a și își pregătesc înscrierea la universități: în ianuarie, pe baza notelor previzionate de profesorii de la clasă și a rezultatelor de la IGCSE și AS Level. Examenele A Level (finale) au loc în mai-iunie, rezultatele sunt comunicate în august, iar admiterea la universități se efectuează în august – septembrie.
De ce să optezi pentru sistemul educațional Cambridge?
Sistemul Cambridge este conceput astfel încât, în ultimii doi ani de liceu, elevul să aprofundeze doar 3 sau 4 materii de interes pentru viitoarea carieră profesională, ceea ce reprezintă centrarea pe nevoile reale ale liceenilor. Programele de studiu internaționale sunt moderne și personalizate în funcție de necesitățile liceenilor, axate, în principal, pe evaluarea continuă și învățarea experiențială, piloni ai dezvoltării multilaterale și globale. Sistemul Cambridge are în vedere conturarea abilităților de lucru în echipă, de gândire critică și analiză atentă a mecanismelor societății, după cum subliniază directorul IOANID International High School, Andrew Sutton:
„Lucrez deja de șase ani în România, timp în care am ajuns să înțeleg că părinții și elevii aleg sistemul Cambridge din mai multe motive. Acestea includ posibilitatea de a se specializa în timpul claselor a XI-a și a XII-a prin studiul aprofundat a 3 sau 4 subiecte. În plus, curriculumul pune accent, cu ajutorul examenelor, pe evaluare și analiză. Liceenii sunt stimulați să emită propriile judecăți ca răspuns la întrebările puse, iar în cadrul materiilor exacte, aceștia au examene practice. Motivul cel mai des întâlnit este că mulți dintre elevi doresc să studieze în străinătate și, chiar dacă au toți această oportunitate, liceenii din sistemul românesc și internațional, adaptarea la o universitate din afară este mai ușoară odată ce un licean a urmat o programă Cambridge, atât datorită deschiderii bilingve, cât și abordării menționate anterior. Curriculumul românesc oferă amploare educațională și are o rigoare excelentă, dar unii părinți preferă să aleagă o structură în care există examene în clasele a X-a, a XI-a și a XII-a, care ajută la menținerea elevilor concentrați și motivați pe rezultate, alături de oportunitățile de specializare și evaluare.”
Liceul Internațional IOANID este promotor al abordării educaționale centrate pe nevoile academice personalizate ale elevilor, misiunea sa fiind aceea de a pregăti liceenii ca viitori adulți informați și calibrați la ritmul societății globale, capabili de a lua decizii corecte și a acționa eficient în contexte dominate de dinamism social și cultural. Dacă ești interesat de programul nostru educațional Cambridge, vei găsi mai multe informații pe site-ul nostru dedicat acestui sistem – www.ioanidinternational.ro.