fbpx

Violeta Alexandru: În geamurile școlii din Țibeni sunt niște uși. Cu chei pe ambele părți, cu clanțe pe ambele părți

Deputata Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, intervine în controversa publică generată de apariție în mass-media a imaginilor cu școala din Țibeni, județul Suceava, despre care jurnaliștii de la News Bucovina au relatat că a fost modernizată cu uși în loc de obloane la geamuri.

Ulterior apariției imaginilor, pe internet a apărut o polemică: mai multe persoane au susținut că la geamuri nu sunt uși, ci ferestre antiincendiu.

”În geamurile școlii respective sunt niște uși.

Ușa e ușă, cu chei pe ambele părți, cu clanțe pe ambele părți. Din materialul ușilor (dacă e ce se spune) s-or face și obloane. Nu e cazul aici. Obloanele au alt sistem de închidere. E bine că se vorbește despre siguranța copiilor în școli dar doar un specialist poate explica dacă această soluție (dincolo de faptul că sunt uși) peste geamurile de PVC și nu alte soluții (perdele de apă, direct geamuri RF) constituie o autentică soluție de siguranță. Uitându-se inclusiv la ce temperatură rezistă materialul ușilor care apar în știrile de presă (în piață, fiind mai multe tipuri de soluții Rezistente la Foc) funcție de ce scenariu de incediu a fost discutat cu ISU (căci e necesar să treci de avizul ISU înainte de a te apuca de construcție). Sper că în școală sunt și detectoare de incendiu pentru a se interveni cât mai la început.

Mulțumesc mult arhitecților, constructorilor și pompierilor (pompieri pensionați dar oameni cu experiență în domeniu) care, având încredere în mine (bănuiesc) mi-au completat cunoștințele pe tema lucrărilor publice și mi-au explicat după ce am văzut informația despre Suceava, cu răbdare, cum se procedează în lege vs. în realitate. Inclusiv cum se procedează în țările serioase unde nu îți permiți să improvizezi (aici ISU văd că rămâne ISU pe aceste spețe – răspunde în limbaj de lemn, nu gândește, nu acționează, doar bifează) nu la noi unde băltim.

Ce-o fi în alte investiții publice mai mari?

Școala din Suceava e un semnal de alarmă că în România nu banii sunt problema (avem acum și de la UE) ci seriozitatea, lucrul cu profesioniști, dorința autorității publice de a se pune constant la curent cu soluțiile eficiente din piață (nu când ești sub presiunea unui termen limită). Problema e inclusiv orgoliul unora din politică de a crede că le știu ei pe toate aducându-și printre colaboratori pe cei mai slabi ca să pară ei mai deștepți. Dacă or fi și alte lucruri, să se mai sesizeze și instituțiile care sunt plătite din bani publici să fie atente”, spune Violeta Alexandru.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.