Viena: Dintr-un balcon controversat al istoriei, pe urmele lui Mozart și Beethoven
Călătoriile de vacanță pe care le facem împreună cu copiii pot fi mai mult decât momente de distracție sau de relaxare în familie. Ele devin amintiri prețioase și ajung să facă parte din întregul proces de creștere a celor mici. Iar călătoriile reprezintă nu doar un voiaj pe care îl parcurgem pentru a ajunge la destinația rezervată din vreme. Experiența devine una completă abia atunci când ne bucurăm de drum, cu totul. Și fiecare drum devine o explorare, o ocazie de a transmite copilului informații și valori, dar și certitudinea că părinții îi sunt parteneri de încredere în fascinația de a afla, de a descoperi și de a învăța.
Educație Privată, în parteneriat cu Fiterman Pharma, te ajută să transformi fiecare vacanță într-o ocazie de a-i oferi celui mic informații noi și interesante despre locurile pe care le vizitați împreună.
Educație Privată și Fiterman Pharma te ajută să transformi fiecare vacanță într-o ocazie de a-i oferi celui mic informații noi și interesante despre locurile pe care le vizitați împreună.
Astăzi vorbim despre Viena, orașul care, anul acesta, și-a recucerit poziția nr. 1 în clasamentul orașelor cu standardul de viață cel mai bun din lume, potrivit The Economist Intelligence Unit. Nu îți propunem neapărat să te muți acolo, însă cu siguranță este un oraș pe care merită să îl vizitezi împreună cu copiii, pentru că Viena spune tot felul de povești reale: unele frumoase, altele dure, iar altele pur și simplu memorabile.
Pentru o primă vizită aici, cu siguranță credem că prima destinație este centrul orașului. Arhitectura fabuloasă a Palatului Hofburg, a Catedralei Sf. Ștefan, a Universității sau a Primăriei reprezintă în sine o bucurie pentru orice călător. În același timp, dincolo de aspectul lor grandios, poți descoperi o istorie întreagă.
De exemplu, chiar în inima Vienei, la Palatul Hofburg, poții descoperi un balcon care, deși este închis de mai bine de 70 de ani, face parte din istorie: În el au fost rostite două discursuri memorabile, aflate la poli opuși ai umanității. În același timp, îți oferă ocazia perfectă de a-i vorbi copilului tău despre cea mai întunecată perioadă din istoria Europei.
Pe 15 martie 1938, aproximativ 200.000 de austrieci s-au adunat în Heldenplatzi, pentru a-l ovaționa pe Adolf Hitler în timp ce acesta anunța, din balconul Palatului,„intrarea patriei mele în Reichul German”. Mulțimile s-au adunat și în anii următori pentru a sărbători aniversarea Anschluss-ului, adică a anexării Austriei de către Germania nazistă.
După al Doilea Război Mondial, balconul a fost închis. Austria s-a denumit „prima victimă” a lui Hitler și a refuzat să-și asume responsabilitatea atât pentru Anschluss, cât și pentru crimele naziste ulterioare. Abia la începutul anilor 1990 națiunea a început să-și examineze critic rolul în acea epocă, după cum relatează Deutsche Welle.
Supraviețuitorul Holocaustului Elie Wiesel (1928 – 2016) este singura persoană care a ținut un discurs pe balcon din 1945 și până în prezent.
Balconul a fost făcut accesibil publicului o singură dată în istoria sa de după război: în 1992, supraviețuitorul Holocaustului și câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel a ținut un discurs de aici, îndemnând ascultătorii să lupte cu rasismul și să confrunte trecutul țării. „Balconul nu înseamnă nimic, în sine. Este un simbol, nimic mai mult. Purificarea, schimbarea nu pot veni de la balcon. Trebuie să vină de jos”, a spus el.
Pe urmele lui Mozart și Beethoven
Într-un alt registru, o plimbare prin zona centrală a Vienei spune povestea perioadei în care doi titani ai muzicii: Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven, au locuit în Viena.
Beethoven s-a mutat de două ori la Viena. Prima dată, în 1787, avea doar 17 ani și urma să studieze sub tutela lui Wolfgang Amadeus Mozart. Dar, de îndată ce a sosit, a aflat că mama lui era aproape de moarte. S-a întors în Bonn, Germania, orașul său natal, pentru a rămâne alături de ea. Beethoven a ajuns să rămână în Bonn timp de cinci ani, iar în timp ce era acolo, Mozart s-a îmbolnăvit și a murit în decembrie 1791. De data aceasta, intenționat să studieze sub Franz Joseph Haydn, Beethoven s-a mutat înapoi la Viena în 1792.
A existat o perioadă de șase săptămâni în 1787 când amândoi se aflau la Viena în același timp, așa că este posibil să fi stabilit un fel de legătură personală, după cum au susținut și o parte dintre biografii lui Beethoven.
Dacă asculți cu bucurie muzică clasică și vrei să-i transmiți această pasiune și copilului tău, o vizită la casele memoriale ale celor doi este un început de conversație perfect. Casa în care a locuit Mozart este în apropierea Catedralei Sf. Ștefan, la adresa Domgasse nr. 5.
Beethoven a locuit în Viena, timp de opt ani, cu intermitențe, la etajul al patrulea al Pasqualatihaus, pe care o găsești la adresa Mölker Bastei nr. 8.
Iar dacă vrei să aprofundați experiența muzicală pe care ți-o oferă acest oraș fabulos, îți recomandăm să păstrezi măcar 2-3 ore pentru un muzeu cu adevărat unic în lume: Haus der Muzik (Casa Muzicii). HAUS DER MUSIK este Muzeul Sunetului modern, interactiv din Viena. Cinci etaje sunt dedicate lumii fascinante a muzicii și a sunetului. Îți poți testa propriul talent muzical pe instalația Dirijorul Virtual, bucură-te de o versiune scurtă a celebrului Concert de Anul Nou, compune-ți propriul vals cu jocul interactiv Waltz Dice, află mai multe despre Mozart, Strauss sau Beethoven și experimentează cu tonul, sunete și instrumente muzicale.
1 comment