fbpx

Vicepreşedintele CNA acuză ”ruptura de realitate” a președintelui Academiei Române

Valentin-Alexandru Jucan, vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului, vorbește despre ”ruptura de realitate” a lui Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Jucan se referă la intervențiile publice al lui Pop pe subiectul festivalului Untold, despre care șeful Academiei a afirmat că ”ține de anularea culturii”.

Ce spune vicepreședintele CNA:

ACADEMIA ROMÂNĂ și playlist-ul aprobat de „sadovenii” de acolo
M-a încercat o stare de silă când am citit intervenția conducerii Academiei în scandalul recent pornit de la Gheboasă, iar enunțul președintelui Academiei conform căruia „tinerii nu ar putea participa la festivalul George Enescu” este un enunț scandalos care, după părerea mea, trădează ruptura de realitate a președintelui. Sălile de teatru și filarmonicile sunt pline de tineri.
Tot domnia sa ne mai spune că „festivalul Untold ține de anularea culturii”.
Fenomenul „cancel culture” înseamnă cu totul altceva decât lasă să se înțeleagă Ioan Aurel Pop, în mod intenționat și nu are nicio legătură reală cu festivalul de la Cluj.
Ce a făcut Academia Română pentru susținerea culturii din România?
Unde este implicarea Academiei în sprijinirea instituțiilor de cultură aflate în pragul colapsului financiar ori date pe mâna unor incompetenți monumentali?
Unde este implicarea publică a Academiei în susținerea creșterii bugetului ministerului Culturii?
Unde este implicarea Academiei, forul suprem de educație, cultură și cercetare, în suținerea reconstrucției teatrelor, operelor, filarmonicilor? UNDE?
Unde este reacția Academiei în fața unor decizii aberante ale Curții de conturi care, cu mâna unor drujbari, a stabilit că o filarmonică, precum cea din Cluj, ar trebui retrogradată la nivel de centru cultural comunal? Unde ați fost în tot acest timp? Ce ați făcut?
Unde este apelul public și planul Academiei pentru susținerea culturii românești, plan pentru următoarea sută de ani?
Este nevoie de cel puțin o generație care să înceapă un astfel de proiect național.
Nimic din toate astea nu se întâmplă.
Ce rezidă din respirația Academiei? Discursuri antieuropene, celebrări ai unor turnători la securitate, o tăcere care mai degrabă transformă Academia în complice în fața creșterii alarmante a discursului instigator la ură pe criterii etnice sau sexuale, tăcere de mormânt în fața discursurilor legionare publice sau a ducerii în derizoriu a termenilor „nazist” sau „fascist”.
Acum, se trezește aceeași Academie să facă analiza unui festival care oferă muzică pentru mai toate gusturile și pentru toate vârstele.
Este total imoral să linșezi un întreg festival pentru că, pe parcursul acestuia, două melodii conțin cuvinte care reprezintă cam 50% din vocabularul uzual al onoraților moraliști.
Academia Română ar trebui să fie o timonă funcțională pentru viitorul României, fie că vorbim despre cultură, cercetare, inovare, patrimoniu, istorie, educație. Ar trebui să fie principalul creuzet de proiecte de țară. Dar, în opinia mea, actuala noastră timonă este înțepenită la malul trecutului comunist.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.