fbpx

”Vânătorii de furtuni”: Severe Weather Alert Sălaj, proiectul unor voluntari care vor să își ajute semenii să rămână în siguranță

Mihai Crișan, Alexandru Plic, Sergiu Pavel și Andreea Pop, alături de corespondentul Radio România Actualități, Adrian Lungu

Fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente și pot fi extrem de periculoase pentru noi toți. Adeseori, alertele oficiale emise de autorități nu ajung în timp util la destinatari. Patru tineri pasionați de meteorologie, Alexandru Plic, Mihai Crișan, Sergiu Pavel și Andreea Pop, au creat proiectul ”Severe Weather Alert Sălaj”, al cărui scop este să îi avertizeze pe semenii lor, în timp real, în legătură cu fenomenele ”nowcasting”.

Educație Privată a aflat de la ei cum au gândit proiectul și cum încearcă să îl dezvolte, pentru a-i mări eficiența:

Cine sunteți voi și cum v-ați întâlnit în acest proiect?

Întâlnirea noastră a fost online din pasiune pentru aceste fenomene, prin postările care le făceam de pe pagina, din 28mai 2019 de când a înființat pagina, timp de  aproape 2 ani Mihai a fost singurul membru oficial al paginii  iar pentru a creste eficiența paginii și a avea o acoperire cât mai buna a județului acesta a cooperat foarte bine din iunie 2020 cu Alexandru, iar cu Sergiu și Andreea din  lunile februarie respectiv aprilie a acestui an, tot după discuții în mediul online, au contribuit toți la promovarea paginii. Iar dacă până acum eram doar prieteni  din luna aprilie 2021 Alexandru, Sergiu și Andreea datorita implicării și pasiunii lor  devenit membrii oficiali ai paginii lângă Mihai  și acum toți au roluri foarte importante în pagină. S-a format  o echipa unită, implicată,  cu oameni dornici de a fi cei mai buni, și putem spune ca ne-am întâlnit cei mai potriviți oameni pentru a crea aceasta frumoasă echipă!

Care a fost momentul în care v-ați dat seama că Severe Weather Alert Sălaj este un proiect necesar?

Momentul cheie când am decis că e necesar acest proiect, a fost 28 mai 2019 după acea furtună. supercelulară puternica care a fost însoțită de grindină de mari dimensiuni, și a provocat pagube foarte mari în județ inclusiv în municipiul Zalău, dar și efectul schimbărilor climatice care produc fenomene tot mai severe și imprevizibile de la an la an, iar pentru noi siguranță cetățenilor județului nostru este o prioritate, și un lucru foarte important!

Imagine de la furtuna din 28 mai 2019 din Zalău. Sursa: Știrile Pro Tv

Ce instrumente folosiți?

Modele de prognoze meteorologice și radare de detectare a precipitațiilor și a descărcărilor electrice, precum și imagini satelitare, mai Deținem și un pluviometru ( Aparat folosit pentru determinarea cantității de precipitații atmosferice căzute într-un anumit interval de timp pe o anumită suprafață ) un alt lucru de baza e ieșirea pe teren, practic noi vânăm fiecare furtună de pe teritoriul Sălajului, ne poziționam în zone strategice cu vizibilitate pentru a ne da seama de severitatea ei, pe lângă materialele ce le primim de la cititorii noștri, dar și  urmărirea radarelelor.

Comunicați cu autoritățile statului, le anunțați atunci când apare o alertă?

Nu comunicăm, momentan, cu autoritățile statului, nu oferim prognoze oficiale, ceea ce facem noi e doar din pasiune,  singurele prognoze oficiale sunt cele de la Administrația Națională de Meteorologie!

Ce mesaj aveți pentru cei care se îndoiesc de existența și de relevanța schimbărilor climatice?

Practic schimbările climatice se vad prin aceste fenomene severe care au o intensitate tot mai mare la nivelul județului nostru, cât și la nivelul întregii tari, dar și prin schimbarea anotimpurilor,  fiecare anotimp s-a decalat cu o lună.

V-ați gândit să dezvoltați acest proiect? Cum îi vedeți evoluția?

Da, căutăm o strategie bună si sănătoasă pentru acest proiect, in momentul acesta încercam sa creionăm câteva idei pe care le avem, si după le vom dezvolta la nivel de proiect. Ce putem spune este că încrederea care ne-o acorda cetățenii și sutele de mesaje de mulțumire ne fac sa ne gândim la  dezvoltarea acestui proiect , prin mărirea echipei sa aducem noi membrii pentru a avea o acoperire cât mai buna a județului, pentru a vedea capturi foto video în timp real în timp ce urmărim și radarele.

Un alt obiectiv ar fi oficializarea paginii (primul pas a fost făcut, ne identificăm printr-o siglă, dar și cu alte materiale inscripționate, tricouri, stickere, etc). Un alt obiectiv important ar fi prin extinderea prognozelor pentru tot nord-vestul României pe lângă județul Sălaj, ( județele Satu Mare, Maramureș, Bihor, și Cluj).

1 comment

  1. Sampetrean Petru spune:

    De mare ajutor pentru „omul de rand” !!!

    Felicitari !!! Multumim !!!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.