fbpx

Vaccin vs. Omicron. CEO Moderna: ”Toți oamenii de știință cu care am vorbit spun că nu va fi bine”

Stéphane Bancel, CEO Moderna, estimează că vaccinurile anti-Covid existente sunt mai puțin eficiente împotriva noii tulpini Omicron, relatează publicația Standard, citată de Biziday.

”Toți oamenii de știință cu care am vorbit spun că nu va fi bine”, a afirmat oficialul companiei.

Nu există, cred, o lume în care (eficacitatea) să fie la același nivel pe care l-am avut cu Delta. Cred că va fi o scădere. Pur și simplu nu știu cât de mult pentru că trebuie să așteptăm date. Dar toți oamenii de știință cu care am vorbit spun că nu va fi bine”, a declarat directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel.

Acesta a declarat că numărul mare de mutații ale proteinei Spike, cu ajutorul căreia virusul infectează celulele umane, înseamnă că vaccinurile actuale trebuie modificate. Bancel a avertizat că va dura luni de zile până când companiile farmaceutice vor putea fabrica pe scară largă noi vaccinuri specifice variantei.

Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), subliniind însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei, informează France Presse, citată de AGERPRES.

‘Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron’, subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni, care emite recomandări autorităţilor pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale.

‘Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată’, afirmă OMS.

‘În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce’, adaugă OMS.

Organizaţia subliniază totuşi că există în continuare numeroase necunoscute în privinţa Omicron: contagiozitatea sa, dacă ea este inerentă mutaţiilor constatate sau dacă provine din faptul că varianta poate ocoli mai bine răspunsul imunitar; nivelul de protecţie conferit de vaccinurile împotriva COVID-19 în ce priveşte contagiozitatea şi severitatea bolii; dacă varianta provoacă simptome mai grave.

Testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 şi sunt în desfăşurare investigaţii pentru a determina dacă această variantă are vreun impact asupra celorlalte tipuri de teste, în special testele antigen rapide, a anunţat duminică într-un comunicat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.