fbpx

USR: Vrem salarii decente pentru profesori? ”Altă întrebare!”

USR critică decizia Consiliului Legislativ, după ce acesta a respins un proiect al formațiunii politice, care prevedea salarii mai mari pentru profesori. ”Vrem salarii decente pentru cadrele didactice? Altă întrebare!” este formula prin care USR descrie modul în care Consiliul Legislativ s-a raportat la acest proiect.

Ce spune USR:

Cel mai util și integru dintre filtrele prin care o iniţiativă ajunge să devină lege ar trebui să fie, de departe, Consiliul Legislativ, zis pe scurt CL. Când unele partide au înţeles asta, Consiliul a devenit o ţintă politică: cine îl controlează poate inventa defecte ale propunerilor legislative acolo unde nu sunt sau se poate face că nu observă evidenţa. Doar ca să înțelegeți cum se dă tonul, în fruntea Consiliului Legislativ este instalat Florin Iordache, nimeni altul decât ministrul “altă întrebare”.

 

Ei bine, am primit pe propunerea noastră de creştere a salariilor profesorilor aviz negativ de la CL, o măsură pe care am fi considerat-o excesivă dacă nu ar fi de-a dreptul penibilă prin cele 2 motivații invocate:
1. Legea este discriminatorie, pentru că ea creşte numai salariile personalului din preuniversitar.
Suntem de părere că toţi profesorii ar trebui să aibă salarii motivante, dar asta nu are nicio legătură cu felul în care este concepută Legea cadru a salarizării – cea în care diverse categorii de bugetari sunt plătite în funcţie de salariul minim brut pe economie înmulţit cu un coeficient. Astfel, legiuitorul are posibilitatea de a reglementa in mod particular, pe diferite sectoare de activitate, acel coeficient. Dacă vine CL şi ne spune că o creştere a remuneraţiei în învăţământul obligatoriu e discriminare faţă de alt domeniu, acela al educaţiei facultative, înseamnă că niciun salariu nu mai poate fi crescut în România fără să le creştem pe toate. Mai mult decât atât, fiecare categorie de bugetari se supune unor anumite prevederi particulare în ceea ce privește salarizarea acestora; or, în situații diferite, tratamentul juridic este diferit, fără a se crea vreo discriminare între două sau mai multe categorii.

2. Consiliul și-a depăşit competența prin observaţia că, dacă legea nu va fi adoptată până la finalul acestei sesiuni parlamentare, atunci ea va încălca principiul neretroactivităţii legii, pentru că stabileşte creşterea salariilor de la 1 septembrie.

𝗗𝗲 𝗰𝗲 𝗮𝘂 𝗳𝗮̆𝗰𝘂𝘁 𝗮𝘀𝘁𝗮 𝗰𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗖𝗟?
Pentru că, neavând ce să invoce pe necesitatea, conținutul și forma legii, inventează defecte ca să inducă ideea că legea trebuie respinsă, dând coaliției nepăsării ocazia ca în Comisii să spună: “nu se poate, aveţi aviz negativ de la CL”. Din păcate, din ceea ce trebuia să fie un reper de corectitudine, reputația Consiliului Legislativ s-a transformat în una îndoielnică și lipsită de integritate.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.