fbpx

USR: Proiectul noii Legi a educației permite ca profesorii suspectați de agresiuni să fie mutați la altă clasă

USR afirmă că proiectul noii Legi a educației va permite profesorilor care sunt suspectați de agresiuni împotriva elevilor să rămână în activitate, aceștia fiind mutați la altă clasă. Formațiunea politică susține că aceștia ar trebui să fie suspendați temporar, chiar și cu păstrarea drepturilor salariale până la finalizarea anchetei disciplinare.

Ce spune USR:

Noul proiect al legii învățământului scăpat din laboratoarele Ministerului Educației îi “spală” nu doar pe plagiatorii despre care am mai vorbit, ci și pe profesorii sau educatorii agresori, cercetați pentru violenţă fizică, hărțuire sau abuz.
Profesorii sau educatorii care pun în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor vor fi pur și simplu mutați în altă clasă/grupă, pentru a fi mai departe…cu cativa pași…de victimă sau victime și eventual să poată porni de la zero, cu un colectiv proaspăt, netraumatizat incă.
❗ Vorbim de fapte grave – violență fizică, abuz emoțional sau sexual, fapte care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică și care marchează un copil pe întreaga viață.
❗ Un profesor suspect de agresiune fizică sau emoțională de orice fel nu ar trebui lăsat să predea la nicio clasă pe durata cercetării disciplinare, ci ar trebui suspendat temporar din funcție, chiar cu păstrarea drepturilor salariale.
Nu vorbim de o restrângere a exercitării dreptului la muncă sau de o încălcare a prezumției de nevinovăție, pentru că ne raportăm la un scop legitim, și anume interesul superior al copilului.
‼️ Reamintim că există deja o lege inițiată de parlamentari PNL-USR-UDMR care își propunea să reglementeze exact acest lucru – suspendarea contractelor de muncă pentru profesorii trimiși în judecată pentru infracțiuni de violență. Legea a fost adoptată de Senat și ulterior îngropată în sertar la Camera Deputaților, de mai mult de un an, din iunie 2021.
E păcat ca legea nouă să fie un copy-paste al vechii legi, fără să rezolve problemele importante din sistem și fără să ia în calcul îmbunătățiri esențiale, deja propuse.
Ce scrie în proiectul noii Legi a educației:
Art. 178
(1) În cadrul cercetării abaterii prezumate se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, existenţa sau inexistenţa vinovăţiei, precum şi orice alte date concludente.
Audierea celui cercetat şi verificarea apărării acestuia sunt obligatorii. Refuzul celui cercetat de a se prezenta la audiere, deşi a fost înştiinţat în scris cu minimum 48 de ore înainte, precum şi de a da declaraţii scrise se constată prin proces-verbal şi nu împiedică finalizarea cercetării.  Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării şi să îşi producă probe în apărare.
(2) În situația în care comisia de cercetare disciplinară este sesizată pentru cercetarea
abaterilor disciplinare prevăzute la art. 175 alin. (2) lit. a) și b), pentru respectarea interesului superior al elevului, dispune ca, pe perioada cercetării disciplinare, persoana cercetată să nu mai exercite activitate didactică care presupune contact direct cu elevul față de care s-a săvârșit presupusa abatere. În baza propunerii comisiei de cercetare disciplinară, directorul unității de învățământ modifică temporar încadrarea cadrului didactic cercetat la alta clasă.
(3) Cercetarea faptei şi comunicarea deciziei se fac în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării acesteia, se consemnează în condica de inspecţii sau la registratura generală a unităţii de învăţământ preuniversitar, fiindu-i adusă la cunoştinţă persoanei de către conducătorul instituţiei după aprobarea în consiliul de administraţie al acesteia. Persoanei nevinovate i se comunică în scris inexistenţa faptelor pentru care a fost cercetată.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.