fbpx

USR, proiect pentru integrarea în învățământul românesc a copiilor școlarizați în străinătate, anterior

USR anunță că a depus un proiect de lege care vizează integrarea în învățământul românesc a copiilor școlarizați în străinătate, anterior.

Una dintre prevederile proiectului se referă la înființarea unor grupe de acomodare, în cadrul cărora elevii veniți în țară din străinătate să beneficieze de cursuri de limbă, cultură și civilizație română.

Anunțul făcut de formațiunea politică:

Să ne imaginăm că o familie din județul Vaslui, comuna Lipovăț a locuit și muncit timp de 12 ani în Italia. Părinții au o fetiță de 10 ani, pe nume Maria, născută și crescută în Italia. Părinții au vorbit cu ea și între ei limba română acasă, au mai venit la bunici în România, în vacanțe, însă Maria a făcut primii 3 ani de școală în Italia, fără să scrie în limba ei sau să o exerseze zilnic. Familia decide să revină în țară vara aceasta, iar fetița va merge la școală aici, din septembrie, în clasa a patra. Cum se va integra și adapta Maria la lecțiile predate, la testele de susținut și la temele primite în limba română, dacă ea nu a folosit-o la acest grad de precizie? Și mai mult, cum se va integra în colectivul noii clase, când ea este atașată de colegii ei din Italia?
Colega noastră Simina Tulbure, deputat de Diaspora, alături de alți colegi s-a gândit la aceste situații provocatoare în care se află numeroase familii și a depus o inițiativă ce facilitează integrarea în învățământul românesc a copiilor anterior școlarizați în străinătate și care prevede:
✅ Înființarea unor grupe de acomodare, în cadrul cărora elevii veniți în țară din străinătate să beneficieze de cursuri de limbă, cultură și civilizație română, în paralel cu orele de curs obligatorii;
✅ Pregătirea cadrelor didactice, a psihopedagogilor și a comunităților școlare pentru a răspunde nevoilor specifice ale acestor copii;
✅ Posibilitatea înscrierii pe tot parcursul anului școlar în grupele de acomodare, facilitând astfel integrarea copiilor pe toată durata anului și o mai bună pregătire a acestora.
Proiectul de lege a primit săptămâna trecută avize favorabile de la comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, de la comisia pentru muncă şi protecţie socială și de la comisia pentru tineret și sport din Camera Deputaților. Vă ținem la curent cu progresul său în Parlament.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.