USR critică partidele din coaliția de guvernare pentru felul în care abordează drepturile salariale ale cadrelor didactice.
Declarația USR vine după ce propunerea de a plăti mai repede de 5 ani diferențele salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat a fost respinsă de Comisia de muncă din senat.
Cum expune USR situația:
Profesorii sunt lăsați mereu printre ultimii care își primesc drepturile salariale cuvenite.
Coaliția nepăsării a respins astăzi în Comisia pentru muncă din Senat propunerea noastră de a plăti mai repede de 5 ani diferențele salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.
Colegii noștri Ștefan Pălărie, Cosmin Poteraș și Irineu Darău au depus ieri amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.48/2022, pentru ca aceste drepturi ce nu au fost acordate la timp să fie achitate mai devreme cu 3 ani decât în varianta propusă de ordonanța de urgență – adică până la finalul lui 2023, și nu până în 2026 cum este prevăzut acum. Practic, au trecut 5 ani de la neaplicarea legii, iar profesorii ar mai trebui să aștepte încă 5 ani pentru a recupera ce li se cuvine de drept. Este inacceptabil să vedem o nouă încălcare a drepturilor deja câștigate de aceștia, în condițiile în care Ministerul Educației este obligat conform legii să le respecte.
Soluția noastră, gândită în sprijinul profesorilor prevede ca sumele necesare acordării diferenţelor de drepturi salariale stabilite să se plătească eşalonat, pe o perioadă de 2 ani, de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, astfel: în primul an calendaristic să se plătească 5% din valoarea diferenţelor salariale, iar în al doilea an să se plătească 95% din valoarea diferenţelor salariale.
Amendamentul implică deci un impact bugetar doar pentru anul 2023, care poate fi deja luat în considerare la elaborarea bugetului de stat pentru anul viitor. Deci nu există nicio dificultate tehnică sau bugetară de adoptare, există doar rea voință și nepăsare.
Mâine amendamentul va fi analizat în Comisia pentru învățământ din Senat, unde sperăm că se va exersa normalitatea în respectarea drepturilor cadrelor didactice.