Universitățile din UK raportează o scădere abruptă a numărului de studenți internaționali care solicită să vină în Marea Britanie.
Potrivit publicației The Guardian. fenomenul are loc pe fondul avertismentelor că introducerea de restricții suplimentare privind vizele pentru studenți ar boicota un flux vital de posibili angajați în industriile creative din Marea Britanie.
Conform sursei citate, este posibil ca restricțiile impuse studenților internaționali la începutul acestui an să fi provocat deja o scădere a numărului de studenți din străinătate, iar incertitudinea cu privire la soarta vizei de absolvent pare să fi declanșat o nouă scădere, potrivit unui sondaj efectuat în universitățile din Marea Britanie.
Sondajul, realizat în a 75 de instituții de Asociația de Legături Internaționale a Universităților Britanice a constatat că 9 din 10 instituții de învățământ superior au avut mai puține cereri din partea studenților internaționali pentru anul universitar următor și că a existat o scădere cu 27% a cererilor totale pentru cursuri postuniversitare predate, în comparație cu anul trecut.
O scrisoare comună a Creative UK și Universities UK, care reprezintă vice-rectorii, îndeamnă guvernul să respingă planurile de a desființa sau de a restricționa ruta vizelor pentru absolvenți, argumentând că absolvenții internaționali sunt parte integrantă a industriilor creative, care sunt acum mai semnificative decât cea din Marea Britanie. industria aerospațială, științele vieții și industriile auto combinate.
Managerii din universități și din industriile creative se tem că dreptul de viză pentru absolvenți, care permite absolvenților internaționali să lucreze în Marea Britanie timp de până la trei ani, ar putea fi anulat sau redus, în funcție de constatările unui raport al comitetului consultativ pentru migrație (MAC).
Organizația Creative UK, care reprezintă industriile creative, spune că eliminarea capacității studenților internaționali de a rămâne și de a lucra în Marea Britanie după absolvire i-ar descuraja să studieze aici.