
Universitatea Transilvania din Brașov aplică, de peste un deceniu, un sistem de salarizare care răsplătește performanța cadrelor didactice. Datorită acestui mecanism, unii profesori universitari ajung să câștige și până la 8.000 de euro net pe lună, în funcție de rezultatele academice, implicarea în cercetare și aprecierea din partea studenților.
„Fiecare cadru didactic sau cercetător are salariul minim stabilit de lege și, în funcție de performanță, beneficiază de aceste creșteri, care pot fi foarte consistente în cazul colegilor cu performanțe deosebite. Avem colegi care câștigă și 7.000 sau 8.000 de euro net pe lună, plecând de la obligațiile didactice și adăugând veniturile din contracte de cercetare și creșteri salariale pe baza indicatorilor de performanță”, a declarat rectorul instituției, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, pentru Radio România Brașov.
Printre criteriile care aduc venituri suplimentare se afă și numărul de articole publicate, propunerile de proiecte care obțin cel puțin 80% din punctajul maxim la evaluare, precum și activitatea de conducere a doctoranzilor. De exemplu, conducătorii de doctorat care publică articole beneficiază automat de o creștere salarială de 10%.
În plus, universitatea ține cont și de evaluările studenților. Absolvenții sunt întrebați la finalul studiilor despre profesorii care i-au impresionat, iar 30% dintre cei mai apreciați dascăli primesc un bonus lunar de 1.500 de lei, timp de un an.
„Tocmai acest sistem diferențiat de salarizare a făcut ca Universitatea Transilvania să fie universitatea cu cel mai spectaculos salt în clasamentele naționale și internaționale”, afirmă rectorul Abrudan. „Dacă în 2012 eram pe locul 15 în România, astăzi suntem pe locul 5. Cred că acest sistem este unul corect, pentru că o instituție nu are cum să fie performantă dacă nu face diferența între muncă și nemuncă”, a explicat rectorul Universității Transilvania din Brașov.
În prezent, Universitatea Transilvania are 722 de cadre didactice, distribuite în cele 18 facultăți ale sale. Dintre acestea, 91 sunt angajate pe perioadă determinată.
Modelul aplicat la Brașov rămâne o excepție în peisajul universitar românesc, în care salarizarea cadrelor didactice este de cele mai multe ori uniformă, indiferent de rezultatele academice.
Cursuri gratuite de pregătire pentru Bacalaureat, oferite de Universitatea Transilvania din Brașov