Liceul Româno-Finlandez este prima școală din România care a implementat principiile învățământului finlandez. Proiectul a început în anul 2010 și urmărește să aducă plus-valoare educației din România, prin adaptarea metodelor și a ideologiei educației finlandeze, care, în momentul de față, constituie cel mai performant sistem din spațiul european. Parcurgem, alături de elevii noștri, fiecare etapă (de la 2, la 18 ani) a dezvoltării și formării lor.
Viziunea noastră este să creăm un reper educațional pozitiv și inovativ.
Misiune
Păstrând curriculum-ul românesc, dorim să optimizăm rezultatele elevilor noștri prin abordare individualizată, centrată pe elev și să punem în valoare potențialul creativ al fiecărui copil în parte. Începând cu nivelul preșcolar, și până la cel liceal, ne dorim să le oferim elevilor un mediu în care să se dezvolte armonios, să-și descopere calitățile și talentele, să-și creeze propriul traseu de învățare și să devină astfel performanți în societatea viitorului.
POVESTEA NOASTRĂ
Liceul Româno-Finlandez este călătoria vieții mele. La 21 de ani, cât aveam atunci când am început, nu bănuiam că voi ajunge aici. Ce-i drept, momentul prezent nu încetează să mă uimească. Este ca și cum mi-aș fi făcut bagajele pentru un city-break, dar am ajuns să fac înconjurul lumii de două ori. Mi-am droit, încă de la început, să creez un spațiu în care copiii să se simtă bine, profesorii să poată avea libertatea unor profesioniști, iar părinții să se simtă parte din întregul proces. Rolul finlandezilor a fost crucial. Ne-au învățat cum să ajungem să formăm o comunitate. Ne-au reamintit mereu că nu e o idee bună să copiem vreun model, oricât de performant pare la prima vedere, ci că trebuie întotdeauna să învățăm, să explorăm și să ne dezvoltăm, pentru a ne găsi propria identitate, pentru a ne crea, plecând de la visurile noastre un scop.
Identitatea românească și principiile pe care aceasta este cladită au constituit întotdeauna repere autentice, pe care merită să le promovăm în educația copiilor care vor reprezenta viitorul lumii, iar metodele și practicile finalndeze în contexul învățământului din spațiul românesc, nu fac decât să întregească sistemul solid de valori de care ne dorim să dispună elevii. Ideea că în orice domeniu trebuie să se regăsească conceptul de explorare, de learning by doing, ne motivează să reușim să le redăm celor mici încrederea că orice noțiune, oricât de abstractă ar fi, are un corespondent în realitate, că putem realiza analogii prin intermediul cărora să o putem înțelegem!
Această lecție a explorării este valabilă pentru profesori, care, atunci când interacționează cu copiii, îi pot pe aceștia ca pe o sursă de învățare, fiind validă și pentru părinții care pot beneficia de experiența de învățare alături de dascălii celor mici, pentru a se putea raporta cât mai bine la copii. Și lecțiile pot continua…
Dacă alegeți să rămâneți cu noi, veți deveni, din prima clipă, parte a unui mediu dinamic, cald, în care punem preț, mai mult decât pe procedurile implementate și pe programa ce trebuie parcursă, pe interacțiunea stabilită în cadrul colectivului (de profesori și de elevi), pe gesturile mici, precum îmbrățișarea caldă pe care o primim de la un copil care urcă agale pe scări, ori zâmbetul asortat cu un salut degajat. Dacă vă opriți într-una din clase, mai mult ca sigur veți vedea 2-3 colegi de-ai mei care se străduiesc să găsească rezolvarea la o problemă, un grup de adolescenți pe hol care fac un boomerang cu unul dintre profesori sau vă va atrage atenția toba mare care se va auzi tare de tot din laboratorul de muzică. Suntem mândri de atmosfera de la LRF, care ne face să revenim cu drag 177 zile pe an, iar, în vacanțe, să plecăm, tot cu elevii noștri, în tabere.
Noi credem cu tărie într-o Românie a școlilor cu suflet! Dacă oamenii vin cu drag la școală, vor face cercetare de excepție, vor crea structuri inovative și programe eficiente, experiențe ce vor genera idea de PERFORMANȚĂ!
Educație excelentă într-un mediu ca acasă!
Alina DUMITRACHE
Director Fondator Liceul Româno-Finlandez
SPECIALIZĂRI
Am ales să continuăm povestea școlii noastre, începută în anul 2010, cu același tipar al creșterii organice, și prin învățământul liceal. A venit natural să oferim o variantă care să răspundă nevoilor întregului sistem preuniversitar.
Programa școlară obligatorie este cea națională, Liceul Româno-Finlandez obținând autorizația de funcționare din partea Ministerului Educației și Cercetării și emițând diplome de studii recunoscute național și internațional. Pe lângă aceste standarde, elevii noștri sunt îndrumați înspre dezvoltarea abilităților care să îi diferențieze la intrarea în piața muncii.
Curriculum românesc vs. Curriculum finlandez
Programa după care se ghidează școala noastră este cea românescă, însă metodele prin care se achiziționează informația sunt preluate din învățământul finlandez. Astfel, elevii beneficiază de:
Liceul Româno-Finlandez oferă trei specializări:
PROFIL PEDAGOGIG (ÎNVĂȚĂTOR-EDUCATOR)
Liceul Pedagogic oferă oportunități de educație și instruire din perspectiva pregătirii tinerilor pentru o societate bazată pe cunoaștere și pe promovarea dezvoltării durabile.
Cooperarea este un principiu fundamental al unității noastre de învățământ, iar pentru cei care optează pentru acest profil, cu atât mai mult! Astfel, în cadrul profilului pedagogic elevii sunt repartizați în echipe de leadership, care coordonează și asigură o bună funcționare a proiectelor desfășurate în fiecare arie curriculară. Saptamânal, acestea au întâlniri în urma cărora se prezintă strategiile de lucru pentru următoarea perioadă și se propun proiecte cu o tematică ce se stabilește în funcție de dinamica echipei, scopul fiind acela de a reuși să promoveze, în clasele lor, idei de proiecte ce pot fi coordonate de elevi.
Criza declanșată de pandemie a subliniat, mai mult ca oricând, rolul vital al educației în viața tinerilor. Necesitatea de a crea generații educate, capabile să se adapteze și să găsească soluții pentru a ieși din orice situație de criză, ne-a motivat să reflectăm asupra modului în care trebuie să ne stabilim ca prioritate factorii care influențează procesul educațional. Elevii de liceu merg în practică la elevii din ciclurile preșcolar și primar, observând și studiind funcțiile și procesele mentale, pe cele ale experiențelor interioare și subiective, mecanismele care antrenează mintea, realizând planuri de lecții, proiectând activități pentru colegii lor mai mici, sub îndrumarea cadrelor didactice. Gândul că, în câțiva ani, elevii noștri ne vor deveni colegi, ne insuflă speramța că generațiile viitoare vor fi pe mâini bune!
PROFIL UMANIST – ȘTIINȚE SOCIALE
Această specializare oferă elevilor posibilitatea dezvoltării competențelor de antreprenoriat și dezvoltare personală, precum și schimburi de experiență naționale și internaționale.
La LRF, încercăm mereu să îi implicăm pe elevi în contexte noi de învățare, care să le ofere posibilitatea de a se exprima într-un mod creativ. Dorința noastră de a dezvolta noi proiecte și în sfera științelor sociale a motivate echipa de profesori de Public Speaking să cucerească elevii cu tehnicile inovative prin care să îi ajute pe adolescenți să scape de tracul de a vorbi în public, prin crearea unor contexte în care aceștia să își dezvolte abilitățile de comunicare. Înainte de a-i pregăti pe copii pentru orice competiție, Liceul Româno-Finlandez îi pregătește pentru viață! Elevii participă, alături de cadrele didactice ale instituției, la webinarii, la conferințe, la evenimente precum Ziua Porților Deschise, contexte ce au permis să se familiarizeze cu expunerea ideilor și a gândurilor proprii în fața unei audiențe, să se conecteze cu lumea reală, să își formuleze punctul de vedere într-o manieră unitară și coerentă, pentru a aduce un impact pozitiv asupra rezultatelor elevilor nou veniți în LRF.
Gândirea critică, strategiile aplicate în comunicare și abilitățile dobândite în cadrul cursurilor de antreprenoriat îi încurajează pe elevi să își proiecteze strategii de dezvoltare a unei afaceri, planificând cum va arăta viața lor de adulți, odată ce vor absolvi acest profil!
PROFIL REAL – MATEMATICĂ-INFORMATICĂ, BILINGV ENGLEZĂ
Specializarea Matematica-Informatică oferă elevilor numeroase perspective în carieră și îi ajută să își dezvolte gândirea logico-matematică.
Oferta noastră cuprinde:
TAXE
25 000 lei/an taxa de școlarizare pentru clasele IX-XII.
Taxa este valabilă pentru anul școlar 2022 – 2023 și acoperă o perioadă de școlarizare de 10 luni (septembrie – iunie). Taxele se achită lunar, indiferent de vacanțe sau absențele copilului.
Pentru fraţi înscrişi la gradiniţă, şcoală sau liceu există un discount de 10% aplicabil taxei de şcolarizare.
Alte taxe
Taxa de înscriere – 750 de lei (nerambursabili)
Taxa de rechizite – 800 lei/an
Suntem o echipă energică, de oameni dedicați și gata să ofere tot ce au mai bun pentru educația și viitorul elevilor noștri. Spunem oameni, pentru că echipa noastră nu este formată doar din profesori, ci din toți oamenii frumoși, fie că sunt recepționeri, contabili, șoferi sau bucătărese, care fac din școala noastră un mediu potrivit de învățare și creștere pentru fiecare elev care ne trece pragul.
Echipa Liceului Româno-Finlandez a crescut organic, odată cu numărul de elevi la grădiniță, școală, liceu. În prezent avem 93 de profesori, la care se adaugă și numărul colaboratorilor și personalului auxiliar, fiind într-un proces continuu de recrutare. Căutăm profesioniști în educație care să ne împărtășească valorile și principiile.
Dacă îți dorești să te alături echipei noastre, chiar dacă nu avem momentan un post care să ți se potrivească, trimite-ne CV-ul tău pe adresa [email protected] și noi te vom contacta.