fbpx

UNICEF: Cele cinci lucruri de care are nevoie fiecare copil în primele 1000 de zile de viață

Ministerul Educatiei Nationale, Asociatia Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala, Aspen Institute Romania, ReadyNation Romania si UNICEF in Romania au organizat marti, 21 mai 2019, la sediul BNR, cea de-a patra editie a conferintei „Primele 1000 de zile din urmatorii 100 de ani” pentru promovarea educatiei timpurii. Tema din acest an a conferintei a fost „Educatia timpurie si profesionistii viitorului”.

În deschiderea evenimentului, Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, a vorbit despre cele cinci lucruri de care are nevoie fiecare copil în cele 1000 de zile care cuprind intervalul de timp de la concepție și până la aniversarea de doi ani.

”Cele o mie de zile dintre începutul sarcinii și până la a doua aniversare sunt cele mai importante pentru a influența pozitiv dezvoltarea cognitivă și fizică a copilului. Există cinci lucruri care, dacă sunt oferite unui copil în aceste 1000 de zile îl pot ajuta în mod decisiv în viitorul său”, a spus Pieter Bult. Iată cele cinci elemente pe care le-a enumerat:

  1. O stare bună de sănătate care îi va permite să se lupte cu infecțiile și să crească
  2. O nutriție corespunzătoare care îi va hrăni atât corpul, cât și creierul
  3. Un sistem de îngrijire receptivă, care îi va stimula dezvoltarea emoțională și cognitivă
  4. Starea de siguranță, care îl va apăra de stres toxic și de abuz
  5. Educația timpurie și stimularea care va stimula conexiunile neuronale.

“Conform studiilor internaționale și experiențelor practice din România, investiția în educația timpurie de calitate este o investiție strategică, cu rezultate extraordinare pe termen lung. În acest sens, parteneriatul dintre autorități centrale, județene și locale, mediul de afaceri și cel non-guvernamental, profesioniști și părinți, este esențial pentru a oferi fiecărui copil și, cu atât mai mult, copiilor vulnerabili șansa unui viitor mai bun. Abilitățile formate în copilăria timpurie sunt esențiale pentru reușita la școală și, mai târziu, pe piața forței de muncă”, a mai spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Conferința a facilitat dialogul între decidenți instituționali, specialiști și reprezentanți ai mediului de afaceri pentru schimbul de bune practici și identificarea modalităților de promovare a investiției în educația timpurie, având în vedere necesitatea pregătirii tinerei generații în perspectiva provocărilor pe care le va ridica piața muncii pe termen scurt, mediu și lung.  

Copiii care merg acum la creșe și la grădinițe vor avea meserii încă neinventate, dar știm sigur că angajatorii caută profesioniști care știu să comunice, să lucreze în echipă, să rezolve conflicte, să se adapteze, să găsească soluții. Bazele tuturor acestor abilități se pun prin educație timpurie. De aceea, trebuie să investim strategic în educația timpurie și în îngrijirea copiilor și trebuie să comunicăm constant despre importanța primelor 1.000 de zile din viața copiilor”, a declarat Ionel Florian Lixandru, Secretar de Stat, Ministerul Educației Naționale.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.