Profesorul Cătălin Osiceanu de la Școala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod” din București atrage atenția, într-o postare pe Facebook, asupra unui episod în care un părinte ar fi amenințat că copilul său, care ar fi întocmit o „listă neagră” cu persoane, ar putea avea acces la arma de foc din casa părintească pentru a se răzbuna din cauza unei note mici.
„Atenție! Ceea ce veți citi nu este un pamflet. Se întâmplă în școala mea. (…) Un astfel de părinte vine să amenințe profesorii, prezentând o listă neagră, întocmită de propriul copil, și colegii copilului că e posibil să asistăm la drame, dacă acesta va reuși să ajungă la arma pe care tatăl o deține în propria locuință”, susține profesorul Osiceanu.
Mai mult, copilul recurge la intimidări telefonice, cerând intervenția unui membru de familie după ce a primit nota 1 pentru că a fost prins copiind.
„(Părintele – n.r.) prezită ca act de bravură o decizie a copilului de a suna un membru din familie, să-i spunem „nașu’”, după ce a primit nota 1, pentru că a fost prins copiind la lucrare și să-i ceară: «Extermină-l pe acest profesor!»”, mai scrie profesorul de matematică.
Cătălin Osiceanu spune că, astfel, este validat comportamentul distructiv al copilului și în loc să sprijine procesul educativ, acest părinte îl îndreaptă pe copil împotriva școlii, iar copilul își manifestă frustrarea într-un mod tot mai agresiv.
«Un astfel de părinte acceptă ca propriul copil să urmărească videoclipuri în care se promovează ura împotriva profesorilor. Frații Tate sunt acceptați ca model. Se aliază cu copilul când acesta le spune că profesorul „i-a dat 10 colegului cu care el este în conflict, iar pe el l-a tratat superficial”. Un astfel de părinte acceptă ca propriul copil să stea timp îndelungat în apă rece, ca să răcească, în semn de protest că colegul lui a primt 10 și pentru a convinge că profesorul îi face bullying, prin felul în care l-a apreciat pe copilul de zece», afirmă Osiceanu.
Profesorul spune că postarea este un manifest și face apel la conștientizarea situației, avertizând asupra riscului apariției unor evenimente tragice: „Luați această poziție a mea ca pe un manifest. Vă asigur că vă veți aminti că cineva a vorbit despre asta”.