fbpx

Un elev din doi a fost victima abuzului sexual – Raportul hărții hărțuirii sexuale, lansată de RISE Project

foto: Karolina Grabowska/ pexels.com

55% dintre elevii și studenții care au participat la cel mai extins studiu exploratoriu de până acum privind fenomenul hărțuirii în sistemul de învățământ din România au trecut prin cel puțin o situație de abuz sexual în liceu sau în facultate, anunță RISE Project. Dintre aceștia, 41% erau minori în momentul abuzului. Cercetarea a cuprins un eșantion de 530 de studenți respondenți și 114 profesori participanți din trei dintre cele mai mari universități din România.

Asociația RISE Project în parteneriat cu Asociația ANAIS a publicat raportulul cercetării desfășurate în proiectul „Harta hărțuirii sexuale în sistemul de învățământ din România” derulat prin programul Active Citizens Fund România. 

Elevii și studenții care au răspuns la chestionar au menționat inclusiv cazuri de abuz sexual, sechestrare și viol, cele mai multe venind din rândul liceenilor. De asemenea, 11% dintre elevi și studenți au spus că au primit amenințări și au fost constrânși să întrețină relații sexuale pentru a putea fi evaluați la școală/facultate. 

În schimb, în ceea ce privește percepția profesorilor cu privire la fenomenul hărțuirii sexuale, a reieșit că profesorii și profesoarele, spre deosebire de studenți și elevi, au tendința să perceapă că actele de hărțuire sexuală în instituțiile de învățământ au o frecvență mai redusă. Doar 25% dintre profesori de gen masculin consideră că actele de hărțuire sexuală au loc des în școli și licee, în timp ce niciun respondent profesor nu crede că aceste acte au loc foarte des.

În plus, mai multe cadre didactice dintre cele care au participant la studiu consideră că în instituția de învățământ în care lucrează nu au existat cazuri de hărțuire sexuală sau, dacă au existat, acestea au fost rare. 

Rezultatele studiului sugerează și o lipsă de încredere în cadrele didactice în ceea ce privește raportarea actelor de hărțuire sexuală trăite de către elevi și studenți. Consecințele pentru aceste situații au fost rare și, în unele cazuri, au avut chiar efecte negative asupra victimelor.

Citește raportul complet pe RISE Project.

Cercetarea a fost realizată în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023 și a cuprins un eșantion de 530 de studenți respondenți și 114 profesori participanți din trei dintre cele mai mari universități din România: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea din București și Universitatea din Sibiu, precum și cinci licee din următoarele orașe: Novaci, Constanța, Bârlad, Brănești și Sibiu. Chestionarele au fost realizate, aplicate și analizate de Elena Trifan, doctor în sociologie și cadru didactic asociat al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Sprijin pentru elevele și studentele abuzate, oferit de RISE Project și Asociația ANAIS

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.