fbpx

Uleiul folosit, inamicul rețelei de canalizare și al mediului înconjurător. Ce facem cu el?

Atunci când rețeaua de canalizare se înfundă și apar incidente nefericite precum inundațiile, suntem tentați să dăm vina pe orice altceva decât comportamentul nostru: calitatea țevilor, vecinii din bloc, felul în care a fost construită și echipată casa în care locuim. Ce ignorăm, însă, reprezintă una dintre cele mai importante cauze ale defecțiunilor. De fiecare dată când aruncăm în vasul de toaletă sau în chiuvetă o substanță care nu are ce să caute acolo, chiar noi contribuim la deteriorarea rețelei de canalizare și la înfundarea acesteia. Dintre acestea, uleiul alimentar se numără printre cele mai frecvente și cele mai nocive. 

Este o situație care a fost luată în serios inclusiv de Uniunea Europeană, care a interzis această practică, tocmai din cauza impactului major pe care îl are atât asupra instalațiilor, cât și asupra mediului înconjurător.

 

Poate că ne-am obișnuit să vedem încă din copilărie cum mama sau tata aruncau în vasul de WC sau în chiuvetă uleiul sau grăsimea folosite la gătit, așa că am preluat și noi acest obicei, fără să ne gândim cât de greșit este. Tocmai din acest motiv, este important să cunoaștem efectele sale nocive, astfel încât să nu îl mai transmitem și copiilor noștri. 

 

Grăsimea pe care o folosim la pregătirea mâncării  poate înfunda instalaţiile sanitare sau poate provoca mirosuri dezagreabile. În timp, stricăciunile pe care le produce devin tot mai grave și mai greu de reparat.

Mai mult, uleiul uzat este unul dintre cei mai periculoşi poluanţi.  Un litru de ulei aruncat în canalizare poate polua un milion de litri de apă, cantitatea necesară unui adult să supraviețuiască timp de 14 ani! Așadar, nici nu este nevoie de cantități mari pentru ca impactul asupra mediului înconjurător să fie unul major. Iar impresia că grăsimea este dizolvată de detergenții pe care îi folosim la spălatul vaselor este una greșită. Uleiul va continua să formeze o peliculă care va rămâne deasupra apei ajunse în țevile de canalizare.

 

Și, atunci, ce putem face? Care este metoda corectă de a arunca uleiul alimentar? Cea mai bună variantă este să apelăm la firmele specializate în reciclarea uleiului uzat (pentru uleiul menajer şi grăsimile animale). Astfel, în loc de a deveni un deșeu periculos pentru rețeaua de canalizare și pentru natură, el poate fi reciclat ca materie primă pentru lucruri foarte utile. Din uleiul uzat colectat se pot fabrica: glicerină, combustibil bio-diesel, diferite emulsii etc. 

Dacă nu avem în proximitate o firmă care se ocupă cu colectarea uleiului, există o alternativă. puneţi uleiul într-un recipient, lăsaţi-l să se întărească şi apoi aruncaţi-l la ghenă. Astfel, el va fi preluat de firmele de salubrizare și va intra în circuitul deșeurilor cu norme precise de selectare și de depozitare. 

Apa Nova și Educație Privată au dat startul unei campanii de informare pe tema utilizării corecte a rețelei de canalizare. Este o campanie destinată atât celor mici, cât și părinților, pentru că fiecare poate afla ceva nou și util despre faptul că, atunci când ne comportăm responsabil, rezultatul este o viață mai bună, pentru noi toți.

 

Citește și

Inundațiile nu sunt ”apă de ploaie”. Care sunt zonele din București cu riscuri și cum ne putem proteja

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.