Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat azi primul vaccin anti-Covid, cel produs de BioNTech/Pfizer sub denumirea Comirnaty , anunță Digi 24.
Potrivit unui comunicat de presă dat publicității de EMA, începând de astăzi, statele membre UE pot începe imunizarea populației. România așteaptă primele 10.000 de doze în această lună, astfel încât personalul medical din unitățile de primă linie să fie vaccinat.
EMA a acordat o autorizare condiționată a vaccinului numit Comirnaty, dezvoltat de BioNTech and Pfizer, pentru persoanele de peste 16 ani, potrivit comunicatului oficial.
Comitetul EMA pentru medicamente umane (CHMP) și-a finalizat evaluarea riguroasă a vaccinului Comirnaty, concluzionând prin consens că sunt disponibile acum date suficient de solide cu privire la calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului pentru a recomanda o autorizație formală condiționată de introducere pe piață. Aceasta va oferi un cadru controlat și robust pentru a sprijini campaniile de vaccinare la nivelul UE și pentru a proteja cetățenii UE.
„Știrile pozitive de astăzi sunt un pas important înainte în lupta noastră împotriva acestei pandemii, care a cauzat suferințe și greutăți pentru atât de mulți”, a declarat Emer Cooke, director executiv al EMA. „Am atins această etapă grație dedicației oamenilor de știință, medicilor, dezvoltatorilor și voluntarilor din cadrul studiilor, precum și multor experți din toate statele membre ale UE”, a adăugat oficialul.
„Evaluarea noastră aprofundată înseamnă că putem asigura cu încredere cetățenii UE de siguranța și eficacitatea acestui vaccin și că acesta îndeplinește standardele de calitate necesare. Cu toate acestea, munca noastră nu se oprește aici. Vom continua să colectăm și să analizăm date privind siguranța și eficacitatea acestui vaccin pentru a proteja persoanele care sunt vaccinate în UE”, a mai spus acesta.
Un studiu clinic foarte mare a arătat că vaccinul Comirnaty a fost eficient în prevenirea COVID-19 la persoane cu vârsta de 16 ani.
Procesul a implicat în total aproximativ 44.000 de persoane. Eficiența a fost estimată la 95%.