”Ucraina lui Zelenski este reală. Ucraina lui Putin nu există” – Profesoară de literatură rusă, editorial pentru CNN

Amelia Glasser, profesoară de literatură rusă și literaturi comparate la Universitatea din San Diego, SUA, explică, într-un editorial scris pentru CNN.com, felul în care societatea ucraineană s-a rafinat și a evoluat în ultimii ani, până la punctul în care nu mai poate asimila proiecțiile pe care a încercat să i le ofere Vladimir Putin,

Ce spune Amelia Glasser în editorial:

Limbajul lui Putin despre „fascism”, „naționalism” și „nazism” reînvie știrile din epoca URSS, în care era sugerată o ideologie de protejare a minorităților etnice, inclusiv a evreilor, de formele periculoase de etno-naționalism. Și totuși Rusia atacă acum o Ucraina care are una dintre cele mai scăzute rate de antisemitism din Europa (conform studiilor recente Pew), o sferă publică diversă și un președinte evreu.

Inconsecvența dintre acuzațiile lui Putin și faptul că Zelensky este evreu a ajutat la clarificarea premisei profund problematice pentru actuala invazie a Ucrainei: Rusia susține că încearcă să „deznazific” o țară care, în ultimul deceniu, nu a devenit mai etno-naționalistă , ci dimpotrivă. În acest proces, Moscova și-a expus propria agendă naționalistă de dreapta și distanța față de antifascismul și chiar anticolonialismul pe care le-ar fi putut reprezenta în diferite momente în timpul perioadei sovietice.

Folosirea de către Putin a termenului „naționalism” evocă o acuzație familiară sovietică în care actele de autodeterminare amenință puterea și centralitatea Moscovei. Dar ceea ce narațiunea Kremlinului a încercat să nege este faptul că mulți ucraineni au depășit o înțelegere învechită a identității, care se bazează pe o înțelegere etnică monolitică a unui singur popor ucrainean care împărtășește o limbă, istorie și tradiții religioase.

Ucrainenii s-au îndreptat din ce în ce mai mult către o înțelegere civică a identității ucrainene, centrată pe cetățenie și nu pe filiație. Ascensiunea lui Zelensky la președinție, ca evreu laic vorbitor de limbă rusă, este dovada vie a acestei schimbări către o identitate ucraineană pluralistă. Faptul că un evreu etnic conduce acum un război din Kievul asediat a părut ironic pentru unii din afara Ucrainei, deoarece istoria relațiilor etnice din Ucraina include episoade teribile de pogromuri antievreiești. Dar evreii joacă de mult timp roluri pozitive în Ucraina.

Când tancurile rusești au trecut granița în februarie, sub pretextul de a-i proteja pe ucrainenii vorbitori de limbă rusă, Zelensky s-a adresat poporului Rusiei în limba lor maternă comună: „Poporul ucrainean este deja liber”. Pe 1 martie, după mai multe lovituri cu rachete, inclusiv o lovitură mortală cu rachetă în apropierea Memorialului Holocaustului Babyn Yar, Zelensky a postat o adresă video în limba ucraineană pe pagina sa de Facebook, însoțită de o traducere în ebraică.

Politologul ucrainean Volodymyr Kulyk localizează trecerea de la baza identității ucrainene centrate pe cetățenie mai degrabă decât pe descendența de sânge, la protestele din Maidan din 2013-2014 și la intervenția militară rusă în Crimeea, observând că aceste evenimente „au adus o schimbare perceptibilă a identităților etno-naționale. , deoarece mulți oameni au simțit atât un atașament mai puternic față de Ucraina, cât și o înstrăinare mai puternică față de Rusia”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.