Zilele acestea totul pare mai dificil, lupta cu corona virus ne marchează tot mai mult. Noile provocări ne activează anxietatea. Toți simțim emoții precum îngrijorare sau chiar frică. Însă învățăm cu fiecare clipă să ne adaptăm la schimbările de viață bazate pe tema de pericol.
Persoanele care simt stres legat de COVID-19 pot întreprinde acțiuni pentru a se ajuta pe sine, pentru a se echilibra și pentru a-i susține și pe cei dragi. În aceste zile grele, psihologii oferă suport și resurse de consiliere psihologică online, precum și recomandări necesare pentru a depăși cu bine această perioadă de criză:
• Stabiliți o limită la consumul media, inclusiv social-media, știri locale sau naționale.
• Stați activi. Asigurați-vă că veți dormi suficient și vă odihniți. Rămâneți hidratat și evitați cantități excesive de cafeină sau alcool. Mâncați alimente sănătoase atunci când este posibil.
• Conectați-vă cu cei dragi și cu alții care ar putea suferi stres cu privire la focar. Vorbește despre sentimentele tale si bucură-te de timpul pe care ți-l oferi ție, în sfârșit.
• Obțineți informații corecte despre sănătate din surse de renume.
• Dacă întâmpinați o suferință emoțională legată de COVID-19, vă rugăm să apelați suportul psihologic al specialiștilor sau la medicul de familie.
Tinerii reacționează diferit la anxietate și stres decât adulții. Unii copii pot reacționa imediat, alții pot prezenta semne mult mai târziu. Ca atare, nu întotdeauna remarcăm la timp când un copil are nevoie de ajutor. Cel mai important mod de a vă conecta la nevoile copiilor voștri este autenticitatea. Încurajați activitățile pozitive și arătați siguranța că binele învinge, că luăm măsurile necesare pentru a preveni răspândirea tuturor tipurilor de boli. Puteți să vă faceți o echipă ajutându-i pe ceilalți, puteți scrie împreună scrisori de susținere pentru cei bolnavi sau care au pierdut un membru al familiei la boală, puteți sprijini acțiunea de colectare a medicamentelor sau a materialelor necesare, pentru a le trimite în zonele afectate.
Adulții sunt cei care pot arăta copiilor și tinerilor cum să aibă grijă de ei înșiși, promovând îngrijirea de sine, rutina, mâncarea sănătoasă, orele fixe de mese, de dormit, somnul suficient, exercițiile de meditație sau de rugăciune. Dacă adulții sunt bine, au o sănătate fizică și emoțională bună, atunci și copiii lor vor fi echilibrați, optimiști și plini de resurse creative.
• Oferă-le copiilor foarte mici suport verbal și emoțional, coborâți la nivelul ochilor lor și vorbiți cu o voce calmă, blândă, folosind cuvinte pe care le pot înțelege.
• Spune-le copiilor că aveți mereu grijă de ei și veți continua să aveți grijă de ei, astfel încât să se simtă aproape.
• Păstrați rutina normală, cum ar fi masa de la prânz/cină, gătiți împreună și petreceți timpul în mod creativ.
• Încurajați copiii să își facă timp pentru temele online, să țină legătura cu școala sau să se exprime prin scris și prin artă.
• Gândiți-vă la un program pentru fiecare zi. Scrieți o listă a activităților voastre preferate. E foarte important să avem un scop.
• Păstrați-vă lucrurile în ordine. Organizarea biroului și a jocurilor creează mai mult spațiu și sentimentul de confort.
• Faceți gimnastică cel puțin 20 de minute. Exercițiile fizice ne ajută să ne păstrăm starea de bine și condiția fizică.
Utilizarea tehnologiei pentru proiectarea, livrarea, selectarea, administrarea, susținerea și extinderea învățării online este tot mai actuală. „eLearning… va deveni o parte indispensabilă a infrastructurii de afaceri.” (Eduventures).
Învățarea la distanță este ultimul val de educație, pregătește elevii pentru cursurile online, pentru instruirea computerizată într-o clasă virtuală și face ca experiența de învățare să fie complet diferită.
Copiii noștri au abilități digitale, au computere și o conexiune puternică la internet, fapt pentru care, învățarea în mediul online este posibilă, are tot suportul tehnologic pentru a crește auto-motivația în învățare și ne poate da un vibe pozitiv.
Mintea are nevoie de antrenament. Nu uitați să continuați studiul, să fiți curioși și să vă bucurați de experiențele noi de învățare, de elearning, chiar dacă nu sunteți la școală! Rămâneți în contact cu prietenii voștri și fiți recunoscători pentru fiecare zi!
Suntem optimiști, pentru că TOTUL VA FI BINE!
Un articol pus la dispoziție de Ioana Sandru, Ph.D. PSIHOLOG, Școala Metropolitană A.R.C.
Resurse recomandate:
http://www.cmbrae.ro/2017/resurse-educationale/
https://gozen.com/video1intro/
https://gozen.com/coronavirus-anxiety/
Cum stresul îţi afectează creierul: https://www.youtube.com/watch?v=WuyPuH9ojCE
Despre anxietate – sfaturi practice: https://psihiatrie.org/anxietate-coronavirus/?fbclid=IwAR1iZAYuZETxsXi7rWc6LUwlX9KB-czXVQoX6ivfj0zEEfD6-peZElltlzM
Să ne igienizăm şi mintea: https://www.paginadepsihologie.ro/frica-si-anxietatea-sunt-mai-contagioase-decat-covid-19-de-aceea-este-important-sa-ne-igienizam-si-mintea-nu-doar-mainile/?fbclid=IwAR3piPlIa5ymo5YQoBTtoFMDTHQyz-gt6H9MtQOdlHzd6YmVMiOX8ztEIis
Dacă tot ai ajuns până aici, poate te interesează și: