fbpx

Toate liceele din Făgăraș au fost dotate cu defibrilatoare, la inițiativa unei profesoare MERITO

captură video

Toate cele cinci licee și o școală gimnazială din municipiul Făgăraș au fost dotate cu defibrilatoare automate, la inițiativa unei profesoare, scrie Bună Ziua Făgăraș. Cristina Dudan este profesoară de biologie la Colegiul Național „Radu Negru”, alumna Aspire Teachers și laureată MERITO.

Municipalitatea a dotat șase unități de învățământ cu defibrilatoare automate: Colegiului Național „Radu Negru”, Liceul Teologic Ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu”, Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea”, Colegiul Național „Doamna Stanca”, Liceul Tehnologic „Aurel Vijoli” și Școala Gimnazială „Ovid Densusianu”. Echipamentele au fost achiziționate prin programul de bugetare participativă, la inițiativa profesoarei Cristina Dudan, care predă Biologie la Colegiul Național „Radu Negru” și un curs opțional unde elevii învață tehniciile și procedura de acordare a primului ajutor premedical. Aici, elevii și profesorii din oraș sunt instruiți pentru acordarea primului ajutor.

Defibrilatorul extern automatizat (AED) este un dispozitiv electronic portabil, care diagnostichează în mod automat și este proiectat pentru a fi ușor de folosit, având comenzi audio și vizuale simple, inclusiv în limba română. 

„Sunt profesor de biologie și lucrul cu elevii m-a ajutat să conștientizez mai bine această nevoie. Elevii, profesorii și părinții nu știu cum să intervină în urgențele medicale. Este esențial să înțelegem că primul ajutor oferit la timp crește şansa de supraviețurie a victimei cu aproximativ 70%”, spunea profesoara Dudan la scurt timp după ce a înscris proiectul la bugetarea participativă.

Inițiatoarea a gândit proiectul pentru întreaga comunitate locală. Profesorii vor urma cursuri de prim ajutor, pentru a fi pregătiți în astfel de situații, iar pentru elevi vor fi create ateliere practice.

„Viața fiecărui copil este la fel de importantă, indiferent de școala în care învață. Am încercat să cuprind în proiect cât mai multe școli din Făgăraș, care au un număr mare de elevi, și în fiecare să existe câte un defibrilator și o trusă de prim ajutor. În perioada următoare, toți elevii din oraș vor beneficia de ateliere de formare pentru primul ajutor în caz de stop cardiac și înec”, mai spune Cristina Dudan.

Potrivit publicației Bună Ziua Făgăraș, Primăria Făgăraș a anunțat, joi, finalizarea proiectului. Alte cinci defibirlatoare automate au fost amplasate în cinci locuri și instituții publice din oraș, astfel că numărul total al acestora ajunge la 11. Astfel de dispozitive se mai regăsesc la Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” din Cetatea Făgăraș, Centrul de Instruire Manevră „Constantin Brâncoveanu”, Stadionul Municipal, Primăria Municipiului Făgăraș și Poliția Locală.

„Aceste dispozitive simple și sigure pot fi utilizate și de către persoane fără pregătire medicală în vederea restabilirii ritmului inimii, în cazul unui stop cardiac. Încurajăm pe toată lumea să participe la cursuri de prim ajutor și să învețe să utilizeze un defibrilator, pentru a putea acționa prompt în cazul unei urgențe”, precizează reprezentanții Primăriei Făgăraș.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.