de prof. dr. Alexandra Bărbulescu, Director Comunicare LTN
„Stimați părinți,
Vă scriu pentru a vă comunica informații cu privire la programul elevilor din cadrul Liceului Teoretic Național începând cu data de 8 noiembrie 2021.”
Conform deciziilor autorităților și ținând seama de faptul că personalul LTN este vaccinat în proporție de 92%, activitatea școlară va putea fi reluată în format față în față, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva infectării cu SarsCov-19 valabile și până acum, respectiv triajul la intrarea în școală, purtarea măștii de protecție, respectarea traseelor de circulație și a măsurilor de igienă personală.”
… Așa ne informa mesajul doamnei director prof. dr. Silvia Moraru, vineri, spre final de program, când așteptam cu toții să începem un weekend frumos de toamnă, poate ultimul sfârșit de săptămână cu vreme senină, numai bună pentru activități recreative în aer liber.
Vineri, 5 noiembrie am participat împreună, online, la Festivalul Toamnei care a cuprins anul acesta activități realizate acasă, cu ajutorul părinților, în fața ecranelor, într-o atmosferă care elimină barierele comunicării digitale. Emoțiile și senzațiile acestui anotimp răzbat dincolo de clasele digitale din școala online! Și totuși, mesajul sec și concis al doamnei director ne-a ridicat sprânceana preț de o secundă și a mobilizat întreaga comunitate școlară ca și cum urma deschiderea anului școlar!
Profesorii și personalul nedidactic din Liceul Teoretic Național s-au reunit de urgență, ca în vreme de…alertă maximă (ca să nu spunem chiar „război”) și au realizat un program de testare a tuturor elevilor și cadrelor didactice, care să se desfășoare pe parcursul weekend-ului, astfel încât luni, să putem începe școala liniștiți, în siguranță, și poate un pic mai senini. Părinții au transmis în doar câteva ore opțiunile familiilor: participarea la testarea organizată de școală, testarea pe cont propriu înainte de începerea școlii, continuarea lecțiilor în format online sau revenirea la formatul fizic. Alte scenarii, alte liste, mai multe decizii de luat. Săptămâna de lucru nu mai durează de luni până vineri și nici anul școlar nu a început în septembrie și nu se va sfârși în iunie, la fel cum școala în format fizic este de fapt un continuum format hibrid… Toată lumea e întoarsă pe dos sau pur și simplu timpul și spațiul capătă noi conotații și nuanțe.
Sentimentul acesta de alertă și maximă vigilență ne-a însoțit pe fundalul activităților noastre, ca un soundtrack, încă din luna august, atunci când ne pregăteam să începem școala punând la punct fiecare detaliu pentru a fi în siguranță cu toții, pentru a respecta reglementările impuse de autorități și pentru a face față oricărui scenariu pandemic. Cu toate acestea, luni – 8 noiembrie, părea să fie ZIUA ZERO din care vom păși cu toții spre un viitor mai predictibil și mai luminos decât ultimele săptămâni ale anului școlar.
Liceul Teoretic Național împlinește 10 ani de activitate cu întreg personalul imunizat, peste 96% dintre noi ne-am vaccinat chiar cu 3 doze, am fost mereu în alertă acasă sau la școală, pentru a ne proteja pe noi dar și pe cei din jurul nostru, am inițiat reglementări proprii, proceduri de lucru și de desfășurare a educației, am inovat modalitatea de a ne face meseria mai mult ca în toți anii de când suntem activi pe piața muncii, am bătut recorduri și ne-am adaptat continuu. ȘI de această dată, am deschis școala și ne-am regăsit cu bucurie, fără a pierde entuziasmul oricărui început.
Aș putea spune că Festivalul Toamnei a continuat fizic, la școală, în zilele de sâmbătă și duminică, cu testarea majorității elevilor noștri, începând de la cei mai mici, din clasele primare și până la cei mai mari dintre noi, profesori sau personal administrativ. Această punere împreună a preocupărilor noastre pentru sănătate și educație ne face Oameni, mai oameni decât ieri, mai oameni pentru mâine.
În astfel de momente nu mai contează că ești elev, director sau profesor, șofer, specialist grafică sau expert în vreun domeniu de interes pentru societate. Contează să te alături unor inițiative care pun viața pe primul loc și contează să fii OM, înainte de toate. Ca și comunitate cred că ultimul weekend de toamnă senină a demonstrat că am trecut mai multe teste, nu doar cele pentru depistarea virusului.
„Emoții și scâncete la vederea bețișorului ce avea să releve un rezultat negativ, ori zâmbete la revederea colegilor dragi s-au corelat într-un dans frenetic, asemenea căderii frunzelor atinse de timp”.
(Beatrice Molnar, coord. Programe LTN)
Am început școala față în față, astăzi, 8 noiembrie 2021. Bine ați revenit în viitor, la școala unde oamenii mari formează oameni mici, unde elevul nu este o cifră și unde misiunea comunității este de a arăta mereu că împreună suntem mai puternici.
„(…) credem cu tărie că școala ar trebui să se facă întotdeauna în format fizic, este nu doar mai eficient ci și benefic pentru toate părțile implicate în proces. Salutam măsurile de siguranță luate de LTN care a fost mereu cu un pas înainte față de cerințele autorităților și a găsit întotdeauna cele mai inspirate soluții pentru desfășurarea actului educațional în condiții optime.
(…) Din păcate situația generală nu s-a schimbat mai deloc. Rămânem la opțiunea exprimată mai sus legată de prezența în format online. Încă o dată vreau să subliniez că această decizie nu are legătură cu politica internă LTN, care întotdeauna a reușit să fie cu mulți pași înaintea cerințelor și a reușit să ia cele mai bune decizii pentru elevi, ci are legătură cu situația generală, în care riscul de infectare rămâne extrem de ridicat.”
(părinte LTN)
Liceul Teoretic Național a acordat importanță întotdeauna relației cu părinții, aceștia făcând parte activ din procesul educațional. Astfel, scenarii diverse au fost acceptate firesc de către școală, în funcție de opțiunile familiilor, pentru a asigura continuitate și predictibilitate actului educației.
Deși considerăm că viața nu se regăsește în statistici și date tehnice, redăm mai jos situația de fapt din școala noastră cu 327 de elevi, context în care LTN continuă să facă Școală pentru Viață: