fbpx

Tinerii în dialog cu Parlamentul European

de Ilinca Ionescu

 

Pe 21 noiembrie, la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, studenții Universității au avut șansa de a discuta cu președintele Antonio Tajani și cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European despre viitorul Uniunii Europene, dar și despre diferite probleme din România.

Președintele Antonio Tajani a fost primul care a preluat cuvântul, începând prin a semnala cât de importantă este o Europă unită pentru a putea face față celorlalte state puternice. A continuat prin a explica de ce Europa este diferită de acestea: este singurul continent unde nu mai există pedeapsa cu moartea, trăim în pace de la căderea regimurilor totalitare, este continentul care luptă cel mai aprig împotriva schimbărilor climatice și suntem legați între noi de o moștenire comună.

După această introducere, studenții au fost liberi să pună întrebări. Acestea au fost organizate pe trei secțiuni: secțiunea 1- O Uniune inovatoare, durabilă și competitivă; secțiunea 2- Alegerile europene din 2019; și secțiunea 3- Viitorul UE: o perspectivă a tinerilor.

Una dintre primele întrebări adresate liderilor grupurilor politice a fost legată de plecarea la studii în Marea Britanie în urmaBrexitului. Guy Verhofstadt (ALDE) a răspuns: “Principalul rol al UE este să se asigure că cetățenii își pot continua viețile și studiile. Drepturile trebuie garantate și protejate, chiar și în timpul perioadei de tranziție. Va fi posibil ca studenții și cetățenii europeni să obțină statutul de cetățean stabilit în UK pentru a putea pleca la studii. În ceea ce privește programul Erasmus, vrem ca lucrurile să rămână ca până acum.”

O altă întrebare a fost despre modificările care ar trebui să apară în sistem pentru cei care au peste 30 de ani și sunt studenți. Udo Bullmann (S&D) a răspuns: “Trebuie să sprijinim învățarea pe parcursul vieții și trebuie să îmbunătățim condițiile petnru ca cetățenii să poată învăța oriunde, oricând, pentru a căpăta calificări. Trebuie făcute modificări majore pentru persoanele care sunt în această situație.”

Un tânăr și-a exprimat îngrijorarea privind președinția României la Consiliul UE: “Țara noastră se luptă cu corupția în prezent. Credeți că România este pregătită pentru președinția Consiliului UE?”

Antonio Tajani: “România este pregătită. Corupția nu este o problemă doar în aceasta țară. Parlamentul European a adoptat o rezoluție în acest sens privind situația politică. Nu este doar o problemă a guvernului, ci și a educației. Corupția este o problemă culturală.”

“Unde este egalitatea când alte state blochează aderarea României la Schengen? De ce Parlamentul European nu dă rezoluții împotriva Olandei, Austriei?”

Antonio Tajani: „România și Bulgaria sunt gata să intre în Schengen. Dacă există probleme în alte state, aplicăm același model. Să ne uităm la Slovacia după uciderea jurnaliștilor, poziția UE a fost foarte fermă. Nu există diferențe, nu ne raportăm diferit. Problema este că trebuie să respectăm statul de drept. Avem aceeași poziție față de orice stat membru. Prima problemă este să ne apărăm valorile.”

Aymeric Chauprade (EFDD): “România și Bulgaria vor intra în Schengen. Nu e o problemă la nivel intern, dar ne temem de un influx de rromi pe care nu îl putem controla. Statul de drept – nu îmi fac griji, aveți o gândire liberă, ați trecut prin totalitarism. Rolul meu nu este de a da lecții statelor europene, ci de a respecta propriul proces politic. Eu sunt împotriva oricărei rezoluții privind România, Ungaria, Polonia. Trebuie să ne punem întrebarea: de ce atâția cetățeni se opun UE? Oamenii nu se opun UE, ci se opun valorilor care nu sunt compatibile cu ale noastre. Sunt unele lucruri care nu pot fi puse sub semnul întrebării, nu trebuie să îi ajutăm pe cei care vor să distrugă proiectul european. Trebuie să ținem cont de îngrijorările noastre privind identitatea.”

Guy Verhofstadt: “Înainte de UE au existat două războaie mondiale devastatoare. UE face acest lucru imposibil azi. Democrația e motivul pentru care avem pace astăzi. Nu ați intrat în Schengen nu din cauza Parlamentului European, ci din cauza statelor care nu și-au dat acordul. Nu există unanimitate printre cele 27 de state membre. Avem criza migrației deoarece statele se ceartă, nu cad de acord asupra modificarii Regulamentului Dublin.”

Bas Eickhout (Grupul Verzilor/ ALE): “Parlamentul European a fost activ în aceste privințe referitor la toate statele. Există ipocrizie în toate statele, inclusiv în țara mea, Olanda. Când intervin alegerile este foarte ușor să dai vina pe alte state. Acest joc al învinuirilor nu poate merge. Trebuie să avem o Uniune în care să vedem care sunt problemele celorlalți. Trebuie să arătăm că solidaritatea europeană nu e ceva de la sine înțeles. Brexitul este un exemplu de joc al învinuirilor care a scăpat de sub control. Aceasta este principala amenințare la nivelul UE.”

 

 

“Cât de departe trebuie să  derapeze de la statul de drept partidele politice din România pentru a fi sancționate?” Udo Bullmann: “Statul de drept- trebuie să fii foarte clar, indiferent cu cine vorbești. Acesta a fost motivul pentru care noi, cei din grupul social-democraților am spus foarte deschis care este situația. Am adresat întrebări guvernului, dacă sunt gata să respecte recomandările Comisiei de la Veneția. Am avut întrebări și pentru președinte, l-am întrebat când va aduce serviciile de infromații sub controlul parlamentului.”

“Care credeți că este  cel mai bun/ cel mai prost scenariu pentru urmatorii 10 ani?”

Udo Bullmann: “Cred că generația voastră are puterea și capacitatea să evite cel mai prost scenariu. Dacă sunteți pregătiți și convinși, atunci nu cred că vom avea alte mișcări similare Brexit, ci o șansă decentă pentru un cel mai bun scenariu, adică să fim lideri ai transformării către o societate pozitivă, să avem o economie sustenabilă, o politică socială inclusivă, perspectivele unei politice de mediu pozitive, să fim lideri în tehnologie. Generația voastră este cea care va trebui să facă asta și ne bazăm pe voi.”

În încheiere, Antonio Tajani a preluat din nou cuvântul: Vreau să mulțumesc Universității din București pentru găzduire. De fiecare dată când călătoresc, solicit să vorbesc și cu studenții. Voi sunteți și prezentul și viitorul. Trebuie să explicăm ce facem noi și să ascultăm ideile voastre. Vrem să avem contact direct cu voi. Noi am fost aleși de cetățenii noștri. Parlamentul European este singura instituție cu adevărat democratică. Avem datoria să dezbatem cu dumneavoastră. Este crucial să aflăm despre visele și despre problemele tinerilor.”

 

Ilinca Ionescu

 

 

 

 

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.