fbpx

Timișoara: Școlile, spitalele și 56.000 de locuințe au rămas fără căldură

Photo 96975426 © Bogdan Lazar | Dreamstime.com

56.000 de locuințe, spitalele și școlile din Timișoara rămân fără căldură, după ce E.ON a oprit robinetul de gaz pentru Colterm, iar negocierile cu un nou furnizor au eșuat, anunță Digi 24.

Pe 13 octombrie, 189 de clase din patru școli din Timișoara au fost închise din cauza încălzirii deficitare din sălile de cursuri. 

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat, la vremea respectivă, că temperatura în sălile de curs ale şcolilor racordate la sistemul centralizat de încălzire din municipiul Timişoara este de 20 de grade Celsius, iar consiliile de administraţie din patru unităţi de învăţământ au anunţat că suspendă cursurile faţă în faţă şi trec online.

O să fie câteva lucruri grele de anunțat. Acum câteva minute, compania Delgaz a oprit distribuția gazului pentru CET Centru și compania E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Noi am stat până acum două ore în negocieri cu un furnizor de gaz, care din păcate, a dat răspuns negativ.

În Timișoara, în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură și, și mai rău, înseamnă că toate spitalele vor rămâne fără căldură și fără apă caldă. Situația este, din fericire, mai bună la spitalul Victor Babeș, care are centrală proprie, la fel și Maternitatea Odobescu.

Voi convoca o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență la care am invitat și directorii de spitale. Vom face tot posibilul pentru a reporni căldura în cel mai scurt timp. Fac apel către furnizorii de gaz din România, mai ales către companiile de stat, Romgaz, Electrica, să ne ajute în această situație. Toți cei care pot încuraja aceste companii să furnizeze gaz să o facă.

Sunt dezamăgit de decizia E.On după ani de zile în care Timișoara a plătit facturi, până săptămâna trecută nu am acumulat datorii. Am început să plătim 10 milioane datorii din trecut.

Azi instanța a deschis procedura de insolvență pentru Colterm.

Colterm a vândut căldura și apa caldă la un preț mult sub prețul producției, asta ne-a adus aici, diferența între costul producției și banii încasați: Diferența a fost rostogolită în vitor, a fost lăsat ca datorii, ăsta e motivul pentru care s-a intrat acum în insolvență în contextul acestor creteri masive la prețul gazului.

Cred că soluțiile nu trebuie să cunoască culoare politică. Colegii din Parlament îmi spun că e un oarecare consens că aici e o situație în care trebuie să intervină și Guvernul.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-photo-timisoara-romania-aerial-featuring-metropolitan-cathedral-victory-square-piata-victoriei-image96975426

3 comments

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.